Χαιρετισμός Επάρχου Καρπάθου-Η.Ν.Κάσου στην Ημερίδα «Η σημασία χρήσης πιστοποιημένων υλικών κατασκευής, ως μέσο θωράκισης στη σεισμογένεια των νήσων Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου»

Χαιρετισμός Επάρχου Καρπάθου-Η.Ν.Κάσου στην Ημερίδα  «Η σημασία χρήσης πιστοποιημένων υλικών κατασκευής, ως μέσο θωράκισης στη σεισμογένεια των νήσων Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου»

Χαιρετισμός Επάρχου Καρπάθου-Η.Ν.Κάσου στην Ημερίδα

«Η σημασία χρήσης πιστοποιημένων υλικών κατασκευής, ως μέσο θωράκισης στη σεισμογένεια των νήσων Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου»

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Χαίρομαι για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, να παραβρεθώ στην Ημερίδα σας, με θέμα: «Η σημασία χρήσης πιστοποιημένων υλικών κατασκευής, ως μέσο θωράκισης στη σεισμογένεια των νήσων Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου».

Ένα θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, κρίσιμο και επίκαιρο, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, με το βυθό του Αιγαίου να κρύβει μεγάλα ρήγματα.

Ρήγματα που προκάλεσαν κι εδώ στην περιοχή μας, σεισμούς που δημιούργησαν εμφανή προβλήματα σε κατασκευές και δη στις παλαιότερες βέβαια.

Η χέρσα και νησιωτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αφήνει κατά μέρος τις τεχνικές και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για πολλές δεκαετίες και εισάγει και νέα σκυροδέματα και νέα επιχρήσματα, τα οποία βοηθούν στην κατεύθυνση να ισχυροποιηθεί ο οργανισμός του κτιρίου, είτε αυτό λέγεται κατοικία, είτε λέγεται νοσοκομείο, είτε ανήκει σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο.

Είναι ουσιαστικό ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε καινούριες τεχνικές, οι οποίες κάποιοι θα πουν ότι είναι ακριβότερες, όμως αν βάλουμε στη ζυγαριά την ακρίβεια του εγχειρήματος σε σχέση με το αποτέλεσμα το οποίο το δικαιώνει, πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετηθούν.

Ο ορθός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τα κατάλληλα πιστοποιημένα υλικά, έχει σαν αποτέλεσμα την άριστη σεισμική συμπεριφορά.

Η επιστημονική πρόοδος προσφέρει πλέον στον σύγχρονο μελετητή νέα σημαντικά εργαλεία.

Επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση να ξεχνούμε γρήγορα τις δυσάρεστες στιγμές που δημιουργεί ένας σεισμός, ενώ συχνά οι κάτοικοι πιο μακρινών περιοχών από το επίκεντρο του σεισμού θεωρούν εσφαλμένα πως το θέμα δεν τους αφορά, είναι ευθύνη όλων μας, πολιτείας, φορέων, μελετητών, επιστημόνων και εδώ καλό είναι να δείξουμε την δέουσα ευαισθησία ως προς αυτό το σοβαρό ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και συνολικά του δημοσίου συμφέροντος.

Γι’ αυτό σας συγχαίρω για την σημερινή σας Ημερίδα και εύχομαι Καλή Επιτυχία με δημιουργικά αποτελέσματα.

Καλλιόπη Νικολαΐδου

Έπαρχος Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου