“ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ” εβδομάδα στην Κάρπαθο από την διακεκριμένη αφηγήτρια κ. ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ

“ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ” εβδομάδα στην Κάρπαθο από την διακεκριμένη αφηγήτρια κ. ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ

 

του συγγραφέα-αρθρογράφου Μάκη Ρήγα-Ρηγοπούλη

Ο δραστήριος Εκπολιτιστικός, Εξωραϊστικός Όμιλος Μενετών “η Πρόοδος” σε αγαστή συνεργασία με το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν μαζί,  το Σάββατο 4/2/23 στο ζεστό περιβάλλο του καφενείου του Ηλία Λειβαδιώτη, εκδήλωση με την  γνωστή ανά το πανελλήνιο αφηγήτρια παραμυθιών κ. Αγνή Στρουμπούλη.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχε αρκετό κόσμο! Ο πρώην δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Γ. Ιωαννίδης τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Χρόνης Φράγκος πλαισίωσε την βραδιά με δικά του παλαιά ενδιαφέροντα αφηγήματα των Μενετών.

Μενετές, στο καφενεί του Ηλία Λειβαδιώτη

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαριάννα Γεραπετρίτη-Βούρτση άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας  την κ. Στρούμπούλη. Κατόπιν, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μάκης Ρήγας-Ρηγοπούλης μετέφερε τους χαιρετισμούς του διευθυντή του Ινστιτούτου Λαογραφίας Καρπάθου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη  και ευχαρίστησε με την σειρά του την φιλοξενούμενη και όλους τους παρευρισκόμενους, που με την παρουσία τους συμπαστέκονται στις δραστηριότητες των συλλόγων  και του Ινστιτούτου.

Η εκδήλωση στις Μενετές ήλθε μετά από επιτυχεμένη βραδυά στα Σπόα την Πέμπτη, 2/2/23, με τα ενδιαφέροντα παραμύθια της αφηγήτριας και τα τοπικά της κ. Ρούλας Χαλκιά, με τα πλούσια παραδοσιακά κεράσματα από τον δραστήριο Γυναικείο Σύλλογο Σπώων και την ενεργό συμπαράσταση του Προέδρου του Ινστιτούτου του Τοπικού Παραρτήματος Καρπάθου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Βασιλαρά. Την Παρασκευή το πρωί 3/2/23  η κ. Στρουμπούλη συνέχισε την αφηγηματική της δεινότητα στο Δημοτικό Σχολείο Απερίου και την Κυριακή, 5/2/23 στην Αρκάσα.

Από την παρουσία της κας Στρουμπούλη στο Σπόα Καρπάθου

Σήμερα Δευτέρα 6/2/23  στο Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Πηγαδίων και αύριο Τρίτη 7/2/23 στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Πηγαδίων.

Η Αγνή Στρουμπούλη στο Απέρι, φωτογραφία Παναγιώτα Σταματιάδη

Πιστεύουμε η διάσημη αφηγήτρια  κ. Στρουμπούλη χάρισε σε όλες τις εκδηλώσεις λίγες ώρες ξεγνοιασιάς!

Όλοι μικροί, μεγάλοι αφήνοντας για ώρες τα κινητά τους κατά μέρος, κρέμονταν από τα χείλη της κ. Αγνής ξεδιπλώνοντας την αφηγηματική της δεινότητα και ταξιδεύοντάς μας πίσω στις “αγνές” εποχές των παραμυθιών από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας γύρω από το τζάκι ή το μαγκάλι.. η δική της παράκληση για παλιές θύμισες να δώσει την ίδια παράσταση,  έτσι, σε παραδοσιακά καφενεία με τζάκια..  άσχετα ότι με τις σύγχρονες ενεργειακές στερήσεις αρκετός κόσμος επανέρχεται στις “θερμάστρες” του καυσόξυλου της παλαιάς εποχής.

ΜΕΡΡ / 6/2/23.