Δημήτρης Κανέλλος: «Ο Μίκης με είχε χαρακτηρίσει δικό του τραγουδιστή»

Δημήτρης Κανέλλος: «Ο Μίκης με είχε χαρακτηρίσει δικό του τραγουδιστή»

Ετοιμάζοντας την κυκλοφορία του νέου του δίσκου που θα περιλαμβάνει τα μεγάλα ζεϊμπέκικα του Θεοδωράκη, ο ερμηνευτής εξηγεί τι καινούργιο φέρνει αυτή η ηχογράφηση αλλά και ποιο είναι το μεγαλύτερο «μετάλλιο» της καριέρας του μέχρι σήμερα.

Ο Δημήτρης Κανέλλος έχει διανύσει ερμηνευτικά μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού, έχοντας να επιδείξει συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς (Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Δημήτρης Λάγιος, Φώντας Λάδης, Μίμης Πλέσσας, Στέφανος Κορκολής κ.ά.) και με κάποιους εκ των κορυφαίων ερμηνευτών μας.

Αυτή την περίοδο ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του νέου δίσκου του που θα περιέχει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όλα σε ζεϊμπέκικο ρυθμό, γεγονός που ήταν η αφορμή για μια συζήτηση μαζί του.

● Ο καινούργιος δίσκος σου θα περιλαμβάνει ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη. Για ποια τραγούδια πρόκειται, γιατί μόνο ζεϊμπέκικα και πώς επέλεξες τα συγκεκριμένα κομμάτια;

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώσαμε στο στούντιο με τον Θανάση Βασιλά, μαέστρο της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», τον παραγωγό μου Δημήτρη Επόγλου και τη συνεργάτιδά μου, δημοσιογράφο Ελισάβετ Νικολαΐδου τη δισκογραφική δουλειά που ξεκινήσαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, βάζοντας τις τελευταίες ηχητικές πινελιές.

Μια δουλειά η οποία αποτελείται από έντεκα ζεϊμπέκικα που όλοι μας έχουμε αγαπήσει, σιγοτραγουδήσει και χορέψει στις παρέες μας. Πολλά απ’ αυτά είναι ίσως από τα πιο γνωστά ζεϊμπέκικα του λαϊκού ρεπερτορίου μας, όπως η «Δραπετσώνα», το «Σαββατόβραδο», το «Μέρα Μαγιού», το «Βασίλεψες αστέρι μου», και κάποια άλλα όχι τόσο ευρέως γνωστά. Τραγούδια που πάντα ήθελα να συμπεριλάβω στην προσωπική μου δισκογραφία, πόσο μάλλον όταν αυτή η δισκογραφική προσπάθεια γίνεται με την αγάπη του Μίκη (πριν φύγει από τη ζωή με χαρακτήρισε «δικό του τραγουδιστή», κάτι το οποίο δεν θα ξεχάσω ποτέ) και με τη στήριξη της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη. Ζεϊμπέκικα μόνο επειδή πιστεύω ότι είναι μια συλλογή βασισμένη στον ζεϊμπέκικο ρυθμό που θα ήθελε να έχει ο καθένας στη δισκοθήκη του. Να προσθέσω ακόμα ότι στα φωνητικά του δίσκου είναι η Πολυξένη Καράκογλου.

● Τι καινούργιο πιστεύεις ότι θα φέρει η δική σου προσέγγιση σε άλλον έναν δίσκο με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Θεοδωράκη;

Το γεγονός ότι τα τραγούδια του Μίκη έχουν δισκογραφηθεί τόσες φορές από τόσους διαφορετικού ύφους καλλιτέχνες δείχνει τη διαχρονικότητά τους αφενός, αλλά και την επικαιρότητά τους αφετέρου, κάτι που μπορεί να προσφέρει πολλά ουσιαστικά πολιτιστικά και -γιατί όχι;- ιστορικά συμπεράσματα.

Ενα από τα καινούργια στοιχεία αυτού του δίσκου είναι η επικαιροποίηση ενορχηστρωτικά των συγκεκριμένων τραγουδιών του Μίκη, πάντα βεβαίως με τον σεβασμό που τους αρμόζει. Αλλωστε αυτό το εξασφαλίζει και το γεγονός πως τα τραγούδια παίχτηκαν από την ίδια την Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη.

Οσο για τη δική μου ερμηνευτική προσέγγιση είναι κάτι που θα το κρίνει για άλλη μία φορά ο κόσμος. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως και αυτή η δουλειά αποτελεί ακόμα μια παρακαταθήκη και σημαντικό σταθμό στην καλλιτεχνική πορεία μου.

● Στα έντεκα χρόνια της καλλιτεχνικής διαδρομής σου έχεις να παρουσιάσεις κάποιες συνεργασίες-παράσημα για έναν νέο ερμηνευτή. Πόσο έχουν συμβάλει στη διαμόρφωσή σου ως καλλιτέχνη και τι έχεις αποκομίσει από αυτές τις καλλιτεχνικές συμπράξεις με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές;

Είναι προφανές πως αυτές οι συνεργασίες με έχουν διαμορφώσει ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Νιώθω αληθινά δέος που είχα τη χαρά να βρεθώ με αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες και επί σκηνής αλλά και δισκογραφικά.

Παράλληλα οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σ’ αυτές τις συνεργασίες να συνεχίσω στον ίδιο δύσβατο δρόμο με κάθε κόστος και αυτό πιστεύω πως κάνω και μ’ αυτή τη δισκογραφική δουλειά. Φιλτράροντας όση εμπειρία πια μπορώ να έχω, αυτό που με σαφήνεια έχει καταλαγιάσει μέσα μου είναι η αγάπη για το λαϊκό τραγούδι και για τη βασική έμπνευσή του, που δεν είναι άλλη από τον ελληνικό λαό.

● Ξεχωρίζεις περισσότερο κάποιες από αυτές;

Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσω, όχι επειδή θέλω να αποφύγω την ερώτηση, αλλά επειδή κάθε συνεργασία μου είναι καλλιτεχνικά για μένα και ένας φάρος. Να πω για τη συνεργασία μου με τη Γλυκερία, την Πόλυ Πάνου, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τόσες άλλες ή να πω για τον Φώντα Λάδη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Μίμη Πλέσσα και τώρα τον Μίκη Θεοδωράκη; Ηταν, είναι και θα είναι για μένα όλοι, και ο καθένας τους ξεχωριστά, μια τεράστια καλλιτεχνική εμπειρία.

● Ποια σχέδια κάνεις για το επόμενο διάστημα; Οσο μπορεί βέβαια να προγραμματίζει κάποιος μέσα στην αβεβαιότητα των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία…

Εχουμε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θέλω να δημιουργώ με τους συνεργάτες μου όμορφες καλλιτεχνικές δουλειές που να ταξιδεύουν στον κόσμο. Αγαπώ πολύ τη μουσική, είμαι ταμένος σ’ αυτήν. Δεν θα σταματήσω να παλεύω και να υπηρετώ το λαϊκό τραγούδι, ελπίζοντας να αφήσω κι εγώ κάτι για να με θυμούνται οι επόμενες γενιές. Αυτό θα μου είναι αρκετό…

πηγή www.efsyn.gr