"Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ"! Νέο βιβλίο έκπληξη από την Άννα Μιχαήλ Γιαβάση

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ"! Νέο βιβλίο έκπληξη από την Άννα Μιχαήλ Γιαβάση

Αστείρευτη και την ίδια στιγμή ταπεινή και αθόρυβη, η συμπατριώτισσα μας, Άννα Μιχαήλ Γιαβάση, συνεχίσει να μας εκπλήσσει με την έμπνευση και το συγγραφικό ταλέντο της. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να δει τυπωμένα πέντε έργα της!

Αυτή τη φορά πρόκειται για την ιστορία “Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ” που θα μπορούσε να είναι παραμύθι, για μικρά μα και για μεγάλα παιδιά.

Η ιστορία του ιερού μας δέντρου, την Ελιά μας. Μα θαρρώ πως δεν υπάρχει δέντρο που να αγαπήθηκε και να κανακεύτηκε περισσότερο από αυτήν κι όμως η Άννα Γιαβάση κατορθώνει με εξαιρετικά απλά σύνεργα να την φροντίσει, να την καλλωπίσει και να μας προσφέρει λέξεις γεμάτες από τους πιο τρυφερούς κι ολόφρεσκους καρπούς της.

Η ιστορία έχει αληθινές βιωματικές ρίζες, η συγγραφέας έζησε ανεξίτηλες στιγμές από το έργο της κι αυτό έδωσε διαφορετικό χρώμα στο χρώμα και στο χτίσιμο της διήγησης.

Ο Ιωάννης, η αδελφή του η Μάγια, η Αννελί, η ξαδελφούλα τους Άννα και πρωταγωνίστρια η γιαγιά τους, αφού φυτεύουν μια ελιά συζητούν για την ιστορία του πιο φημισμένου ελληνικού δέντρου! Μια κουβέντα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο χωρο-χρόνο και τον βοηθά να μάθει όλα καλύτερα όλα εκείνα που σκόρπια έχει πιθανόν ακούσει αλλά δεν τα έχει δέσει με τη τέχνη και τη μαεστρία της Άννας Γιαβάση.

Το βιβλίο έχει ακόμη ένα προτέρημα! Έχει απίθανα όμορφη και πρωτότυπη εικονογράφηση από τα χέρια και το μυαλό της Μαρίας Λαλαούνη. Αξίζει να διαβαστεί, αξίζει να γίνει το δώρο που θα διδάξει μια στάλα από την ιστορία μας.

Αξίζει να το χαρούμε!


Η περίληψη που διάλεξε η συγγραφέας: 

Και άγγιξε το έδαφος του Ιερού Βράχου

με το δόρυ της

και φάνηκε τρυφερό βλαστάρι ελιάς

κι έγινε δένδρο κι έβγαλε καρπούς

κι έστυψαν τον καρπό και

ξεχύθηκε χρυσαφένιος χυμός

που έθρεψε και θρέφει αιώνες τώρα

την ευλογημένη γενιά των Ελλήνων

και η θεά της σοφίας έδωσε το όνομά της

στην πόλη την ξακουστή

που έμελλε να γεννήσει τη δημοκρατία…

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Η Άννα Μιχαήλ Γιαβάση έχει καταγωγή από την Κάρπαθο, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα.
Το 1990 γνώρισε και έγινε μαθήτρια του Φιλοσόφου και Συγγραφέα Νικολάου Α. Μαργιωρή, γεγονός που άλλαξε τη ζωή της ολόκληρη.

Έργα της ιδίας:
Ο ελεύθερος άνθρωπος, 2η έκδοση, Οσελότος, 2022.
Το κορίτσι με τη μαργαρίτα, Οσελότος, 2022.
Ο Ασκητής της Ερήμου, Οσελότος, 2023.
Ο Φιλόσοφος – Νικόλαος Ανδρέου Μαργιωρής, Οσελότος, 2023.

Μανώλης Δημελλάς

25.8.2023

Καρπαθιακά Νέα