Επιστολή της Επάρχου Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου για τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Κάρπαθο

Επιστολή της Επάρχου Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου για τη δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Κάρπαθο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το υπ. αριθμ. 2012 / 13-11-2020 έγγραφο μας προς τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο και τον Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ.Δημήτριο Κωνσταντινίδη γνωστοποιήσαμε την ανάγκη της επαναλειτουργίας ΣΔΕ στο νησί μας.

Στην επιστολή αναφέρονται όλα τα σχετικά που χρειάζονται για την λειτουργία της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και τονίζεται ιδιαίτερα η δυνατότητα που υπάρχει στο Δήμο Καρπάθου για να φιλοξενήσει ένα βιώσιμο ΣΔΕ.

Μεταξύ άλλων η Έπαρχος αναφέρει:

«Υπάρχει η δυνατότητα στο Δήμο Καρπάθου να φιλοξενήσει ένα (βιώσιμο) Σ.Δ.Ε;

Από κτηριακή άποψη, τα Σ.Δ.Ε. φιλοξενούνται στα ήδη υπάρχοντα σχολικά κτήρια. Από άποψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού τα Σ.Δ.Ε. εξοπλίζονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο Παιδείας (υπάρχουν και περιπτώσεις επιπλέον εξοπλισμού μέσω κοινωνικών χορηγιών).

Στο δήμο μας λειτούργησε ΣΔΕ για 3 σχολικά έτη την περίοδο 2009 -2012 . Φοίτησαν σε απογευματινή βάρδια στο Γυμνάσιο Πηγαδίων αρκετοί συμπολίτες μας , οι οποίοι απέκτησαν το απολυτήριο του Γυμνασίου . Ένας τίτλος χρήσιμος, που χρησιμοποιήθηκε από τους κατόχους του για την συμμετοχή σε προκηρύξεις για θέσεις εργασίας.

Σήμερα πολλοί δημότες μας ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου και ζητούν να τους δοθούν τα εφόδια, η εκπαίδευση και εν τέλει η δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις γυμνασιακές σπουδές τους (υποχρεωτική εκπαίδευση).

Η τοπική κοινωνία όταν ενημερωθεί για την ύπαρξη αυτού του εναλλακτικού θεσμού εκπαίδευσης έχει την υποχρέωση να τον αγκαλιάσει και να τον στηρίξει, αφού τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα!

Χρωστάμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στη γνώση και στη ζωή, δεύτερη ευκαιρία στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην κοινωνική ένταξη, στη στήριξη ευάλωτων και ειδικών κοινωνικά ομάδων.

Προάγοντας τη συμμετοχή όλων στη μαθησιακή διαδικασία συντελούμε στην άρση των ανισοτήτων στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα στον τόπο μας, παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης για τον καθένα μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του.

Ένας δήμος για τους δημότες, είναι ένας δήμος με κοινωνικό πρόσωπο, που επενδύει στην εκπαίδευση (τυπική και διά βίου), στον πολιτισμό, στην ανάδειξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Είμαι σίγουρη ότι το νέο σχολικό έτος 2020-2021 θα επαναλειτουργήσει το τμήμα ΣΔΕ στο νησί μας γιατί το αίτημα είναι δίκαιο και επιτακτική η ανάγκη να γίνει .

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι στη διάθεση σας και κάθε συνεργασία» 

Με εκτίμηση.
Η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου

Καλλιόπη Ι. Νικολαΐδου