Νέα εκπομπή του Γιώργου Μελίκη στην ΕΡΤ. Η Κάρπαθος ήδη σε αναφορά του δημιουργού της!

Νέα εκπομπή του Γιώργου Μελίκη στην ΕΡΤ. Η Κάρπαθος ήδη σε αναφορά του δημιουργού της!

Οι «Μουσικές Οικογένειες» θα είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή – ντοκιμαντέρ που θα εστιάσει στις οικογένειες της μουσικής μας παράδοσης που χρόνια τώρα αφιερώνουν τη ζωή τους από γενιά σε γενιά στις μουσικές του τόπου μας.

Στις οκτώ εκπομπές που πρόκειται να δούμε κυριαρχεί η ελληνική παραδοσιακή μουσική ή αλλιώς «δημοτική μουσική» όπως συνηθίζεται να λέγεται και η οποία περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια, σκοπούς και ρυθμούς των ελλαδικών περιοχών.

 

Ο δημιουργός της εκπομπής Γιώργης Μελίκης σε πρόσφατη ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναφέρεται στις «Μουσικές Οικογένειες» τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Στον κυτταρικό πυρήνα της ελληνικής παράδοσης και κοινωνικής ανθρωπολογίας βρίσκεται η οικογένεια! Ένα μικρό, κλειστό σύμπαν με τις όποιες εσωστρέφειες και αδιαλλαξίες αλλά ως ζητούμενο πάντα την έξωθεν καλή μαρτυρία!
Στην εποχή μας, ακροτελεύτιο κρίκο, στο καταχειμαζόμενο από φολκλορικές νεωτερικότητες και «αναβιώσεις» θεατρικές και παραστατικές, όλον σώμα της ελληνικής παραδοσιακής έκφρασης, αποτελούν οι οικογένειες παραδοσιακών μουσικών. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές, όπως και τα δίκτυα τους .
Από την Κάρπαθο, ως το Τρίγωνο του Έβρου και από τα Κύθηρα ως τις ελληνικές μεθόριες γραμμές, αυτοί οι οικογενειακοί πυρήνες, διασώζουν την επιχώρια ηχοχρωμματική και συνάμα ευρύτερα αποδεκτή μουσική τέχνη που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μουσική μας ιθαγένεια! Τοπική, εθνικοτοπική και βαλκάνια!
Ανάσες, αποστροφές, παύσεις, φυσήματα, δακτυλισμοί και ιστορίες, κατακυρώνουν στο βαθύτερο θυμικό μας πεδίο συναισθηματικές εκφράσεις, εξάρσεις και διεξόδους προσωπικούς και ομαδικούς – κοινοτικούς.
Θα έχουμε να πούμε και να δείξουμε πολλά στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ3».

Τη σκηνοθεσία της νέας αυτής παραγωγής υπογράφει ο Μανόλης Ζανδές.

πηγή: https://youfly.com