Κάρπαθος: Γάτα χτυπημένη με αεροβόλο – Γαϊδουράκι με νύχια τσαρούχια. Τι τραβούν τα ανήμπορα ζωάκια

Κάρπαθος: Γάτα χτυπημένη με αεροβόλο – Γαϊδουράκι με νύχια τσαρούχια. Τι τραβούν τα ανήμπορα ζωάκια

Τις τελευταίες ημέρες δυο περιστατικά, από την Κάρπαθο, που αφορούν μεταχείριση ζώων προκαλούν εκνευρισμό και γεννούν ερωτηματικά και απορίες.

Στην πρώτη έχουμε να κάνουμε με ψυχασθενή που με αεροβόλο πυροβολεί γάτες. Ο άγνωστος χτύπησε γατάκι στην περιοχή της στροφής, από Πηγάδια για Μενετές, το ζωάκι που είναι χτυπημένο, δεν ήταν αδέσποτο, έχει εξαφανιστεί και αναζητείται από τους ανθρώπους του. Κάποιοι αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή χτυπούν με αεροβόλο. Ανάμεσα μας, κυκλοφορούν και δίποδα με σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, προσοχή λοιπόν γιατί μετά τα ζώα θα ξεσπάσουν και στους ανθρώπους.

Στη δεύτερη περίπτωση, στις 24 Ιανουαρίου 2023, το Σωματείο Φίλοι Ζώων Καρπάθου, ενημερώθηκε από κατοίκους του νησιού ότι σε περιοχή του χωριού Όθος υπάρχει γαϊδουράκι με νύχια που έχουν χρόνια να κοπούν και το ζώο βασανίζεται.

Μετά από παραίνεση των Φίλων Ζώων Καρπάθου οι άνθρωποι έστειλαν φωτογραφίες και από το Σωματείο έγιναν οι πρώτες κινήσεις ώστε να βρεθεί μια λύση για το ταλαιπωρημένο γαιδούρι. Ενημερώθηκε κτηνίατρος της Καρπάθου, που αν και δεν έχει ειδικές γνώσεις θα επισκεφθεί το ζώο ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και η πρόεδρος της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για το Περιβάλλον και τα Ζώα «ΝΕΜΕΣΙΣ», Νατάσα Μπομπολάκη.

Η Γαϊδουροχώρα, το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι, αναφέρει για αυτές τις περιπτώσεις:

«Το νύχι των οπλών αν δεν τρίβεται από το περπάτημα, όπως συμβαίνει σε ζώα που ακόμη ζουν ελεύθερα στη φύση και καλύπτουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, μεγαλώνει, προκαλώντας ζημιά στο εσωτερικό της οπλής και στους τένοντες του ποδιού, επιβαρύνοντας έτσι την ποιότητα ζωής αυτών των ζώων.

Γι΄αυτό συνιστάται εξονυχισμός (κόψιμο του νυχιού από ειδικευμένο πεταλωτή) σε τακτά διαστήματα.

Πολύ συχνά έχουμε δει περιστατικά όπου το νύχι έχει φτάσει να μεγαλώνει τόσο που να γίνεται σαν τσαρούχι. Το πρόβλημα δεν είναι αισθητικό. Το ζώο αυτό πονάει και η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ζημιά δε που προκαλείται είναι ανεπανόρθωτη».

Ας ελπίσουμε θα βρεθεί το χτυπημένο γατάκι για  το γαιδούρι στο Όθος Καρπάθου, να βρεθεί λύση και να τα καταφέρει, να βρεθεί ειδικός που θα του κόψει τα νύχια και σύντομα να ξεπεράστει το πρόβλημα.

Μανώλης Δημελλάς

25.1.2023

πηγή Καρπαθιακά Νέα