"Κάσος 1830-1960". Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σκουλιού παρουσιάζεται στην Κάσο

"Κάσος 1830-1960". Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σκουλιού παρουσιάζεται στην Κάσο

Καλοτάξιδο το τελευταίο σου πόνημα Μιχάλη…

«Κάσος 1830-1960»

Άλλο ένα βιβλίο για την Κάσο γραμμένο από τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Κ. Σκουλιό, ερευνητή-συγγραφέα. Πρόκειται για την νεότερη Ιστορία του νησιού μας της περιόδου 1830 -1960: Τουρκική κατοχή. Η Κάθοδος των Κασίων στη Νειλοχωρα Αίγυπτο. Η μεγάλη κρίση στα ναυπηγεία και ορυχεία των Αρμαθιών. Η μετανάστευση στην Μπέιρα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατάκτηση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τους Γερμανούς. Η Βρετανική περίοδος… ύστερα από μια ανηλεή δουλεία πεντακοσίων χρόνων, περιόδου σκληρών και επίπονων αγώνων, επίτέλους η απελευθέρωση και η ποθούμενη ένταξη μαζί με τ’αλλα νησιά στον εθνικό κορμό και η ανοικοδόμησης.

Το βιβλίο αυτό σκοπό έχει να καταγράψει πολιτικοκοινωνικά γεγονότα εξαιρετικής σημασίας για έναν μικρό τόπο, όπως το νησί μας. Οι καταγραφές αυτές τεκμηριώνονται μέσα από την ύλη των τοπικών εφημερίδων της εποχής, βιβλιογραφικές παραπομπές, όπως και από διάφορα ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες, ανέκδοτες αφηγήσεις, ακόμη και από σχετικά συλλεκτικά στιχουργήματα συμπατριωτών μας που είχαν την τύχη να διασωθούν.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει ολόκληρη την ιστορική περίοδο από το 1830 – 1960 και λίγα χρόνια μετέπειτα.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ως συμπλήρωμα της πρώτης ενότητας, βιογραφίες εξαιρετικής σημασίας ανθρώπων της περιόδου (1830 – 1960), οι οποίοι έδρασαν και ιδιαίτερα διακρίθηκαν στο πέρασμά τους εντός και εκτός του νησιού. Οι προσωπικές τους ιστορίες δίνουν ένα ξεχωριστό στίγμα για την εποχή εκείνη, αλλά και στο εθνικό όραμα της κάποτε κατακτημένης από τους Ιταλούς και Γερμανούς υπόδουλης πατρίδας μας.

Για τη συγγραφή του βιβλίου χρειάστηκαν πολλά χρόνια έρευνας και συστηματικής προσπάθειας συλλογής στοιχείων από τον Μιχάλη Κ. Σκουλιού.

Ανάρτηση της   ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ