Φιλελληνισμός στην Αμερική: Ο γερουσιαστής Robert Menendez κι ο Καρπάθιος Γιάννης Σακελλάρης

Φιλελληνισμός στην Αμερική: Ο γερουσιαστής Robert Menendez κι ο Καρπάθιος Γιάννης Σακελλάρης

Γράφει o Mανώλης Κασσώτης

Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την Ελλάδα όπου έγινε δεχτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και άλλους Έλληνες επισήμους ο Αμερικανός γερουσιαστής Robert Menendez, και δόθηκε η ευκαιρία στους εν Ελλάδι συμπατριώτες μας να γνωρίσουν ένα από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες πολιτικούς της Αμερικής.

Ο Robert Menendez που εκλέγεται στην πολιτεία του New Jersey είναι πρόεδρος της Επιτροπής επί των Εξωτερικών της Αμερικανικής Γερουσίας και από τη θέση αυτή υποστηρίζει τις θέσεις και τα δίκαια της Ελλάδος.
Η ύπαρξη αρκετών φιλελλήνων Αμερικανών πολιτικών οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην εδώ Ομογένεια.

Πολλοί ομογενείς εργάζονται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά για την υποστήριξη και εκλογή όχι μόνον ομογενών, αλλά και φιλελλήνων πολιτικών. Ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Robert Menendez υπήρξε ο αείμνηστος συμπατριώτης από την Κάρπαθο Γιάννης Σακελλάρης.

Ήρθε στην Αμερική, με μόνο εφόδιο, όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, τη θέλησή του να προοδεύσει και να φανεί χρήσιμος, πέτυχε στις επιχειρήσεις των εστιατορίων και υπήρξε από τους ιδρυτές και πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης ομογενών εστιατόρων Pangregorian.

Ενδιαφέρθηκε για τα κοινά και διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου του Jersey City NJ, του Συλλόγου Βωλαδιωτών «Άγιοι Ανάργυροι», της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας και του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος.

Παράλληλα αναμείχθηκε στην πολιτική υποστηρίζοντας ομογενείς και φιλέλληνες πολιτικούς.
Εκτός της Παγκαρπαθιακής Επιτροπής του New Jersey υπέρ του Mike Dukakis για το προεδρικό αξίωμα, υπήρξε και πρόεδρος των επιτροπών που υπεστήριξαν τους φιλέλληνες πολιτικούς του New Jersey: senator Bill Bradley, congressman και senator Robert Torricelli, congressman και senator Robert Menendez, congressman και governor Jim Florio και congressman Frank Guarini. Σε ορισμένες απ’ αυτές τις επιτροπές υπηρέτησα ως γραμματέας ή ταμίας και γνώρισα από κοντά και πρώτο χέρι τον άδολο πατριωτισμό του.

Σε συμπατριώτες όπως ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλάρης οφείλεται κατά ένα μέρος η ύπαρξη αρκετών φιλελλήνων Αμερικανών πολιτικών, εύχομαι και πιστεύω πως οι επόμενες γενεές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του θα κρατήσουν ζωντανή την παράδοση που μας άφησε.

πηγή www.rodiaki.gr