Το αίτημα για να δανειστούμε την " Κυρία της Καρπάθου" από το Βρετανικό Μουσείο

Το αίτημα  για να  δανειστούμε την  " Κυρία της Καρπάθου" από το Βρετανικό Μουσείο

Η «Κυρία της Καρπάθου» είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο νησί της Καρπάθου.

 Στο διαδίκτυο ξείνησαν και συλλέγονται «υπογραφές» που υποστηρίζουν το αίτημα που θα αποσταλεί στο Βρετανικό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους ρωτήσει να διαπραγματευτούν το δάνειο της «Κυρία της Καρπάθου» προς την Ελλάδα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Αίτημα στο Βρετανικό Μουσείο και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας

Το ασβεστολιθικό άγαλμα μιας γυναικείας μορφής, γνωστή ως η «Κυρία της Καρπάθου» (αριθμός καταλόγου Βρετανικού Μουσείου 1886,0310.1), βρίσκεται στην κατοχή του Μουσείου από το 1886, μετά την ανακάλυψή του στο νησί της Καρπάθου.

Η «Κυρία της Καρπάθου» είναι το παλαιότερο ελληνικό άγαλμα στη συλλογή του Μουσείου, και το Μουσείο και το BBC το ονόμασαν ένα από τα 100 πιο σημαντικά αντικείμενα στην ιστορία του κόσμου. Η πολιτιστική σημασία του αγάλματος για την Κάρπαθο είναι ανυπολόγιστη.

Αν και έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις περιοδείας σε όλος ο κόσμος, η «Κυρία της Καρπάθου» δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι το Μουσείο και το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσουν και να διαπραγματευτούν το προσωρινό δάνειο της «Κυρία της Καρπάθου» προς την Ελλάδα για μια έκθεση θερινής περιόδου πιθανώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου στα Πηγάδια. Μια τέτοια έκθεση θα ωφελούσε την οικονομία του νησιού και θα ενίσχυε τη φήμη του Βρετανικού Μουσείου σε αυτήν την αρένα.