Το Λαογραφικό Μουσείο της Ολύμπου και ένα δημοσίευμα του οποίου η αρχή αναιρεί το τέλος

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ολύμπου και ένα δημοσίευμα του οποίου η αρχή αναιρεί το τέλος

γράφει ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός

 Χαίρομαι για δημοσιεύμα το οποίο κυκλοφόρησε στον ηλεκτρονικό τύπο και περιγράφει από μόνο του την ανάγκη να προσφύγουμε στην συνδρομή Αναπτυξιακής Εταιρείας για την δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου.

  Το δημοσιεύμα αυτό αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι σε εκκρεμότητα 16 ολόκληρα χρόνια, χάθηκαν 350.000 ευρώ από το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ΘΗΣΕΑΣ και το κτίριο παραμένει σαν σκελετός στην είσοδο της Ολύμπου για 14 χρόνια.

  Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να θεραπεύσουμε χρηματοδοτώντας με ιδίους πόρους του Δήμου μας!

   Πριν μας υποδείξει ο οποιοσδήποτε με ποιόν τρόπο πρέπει να δημοπρατηθεί ένα έργο, καλό είναι να συνειδητοποιήσει τα δικά του γραφόμενα σύμφωνα με τα οποία οι δημοπρατήσεις μέσω Δήμου και Κοινότητας στο παρελθόν κατάφεραν να καθυστερήσουν το έργο για πάνω από μια δεκαετία και να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

   Επίσης καλό είναι να του αναφέρουμε για ποιο λόγο δόθηκε η δυνατότητα δημιουργίας αναπτυξιακών εταιρειών  από το 2020 : ακριβώς για να διευκολύνουν τους μικρούς Δήμους στο να δημοπρατούν έργα , απαλλάσσοντας τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους από διαδικασίες τις οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν κι έχουν τα αρχικώς αναφερόμενα κακά αποτελέσματα .

  Προγραμματικές συμβάσεις που μεταφέρουν την υλοποίηση έργων από τους Δήμους σε αναπτυξιακές εταιρείες υπογράφονται εκατοντάδες κάθε μήνα σε όλη τη χώρα, δεν ανακαλύψαμε και τον τροχό για να γίνεται θέμα.

   Επισης δεν μπορεί να μας εγκαλούν , άτομα τα οποία:

  • Δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ διαγωνισμού προμήθειας και  διαγωνισμού έργου.
  • Δεν γνωρίζουν πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι να σου παράσχουν συνδρομή άλλοι δήμοι ή η Περιφέρεια .
  • Δεν γνωρίζουν ότι ο Δήμος Καρπάθου δεν έχει κανέναν μηχανικό με δικαίωμα εγγραφής στο ΜΗΜΕΔ .
  • Δεν γνωρίζουν ότι άλλο είναι το προσχέδιο μιας προγραμματικής σύμβασης κι άλλο η ίδια η προγραμματική σύμβαση .
  • Δεν γνωρίζουν ότι για να υλοποιηθεί μια προγραμματική σύμβαση πρέπει να υπάρξει ανάληψη υποχρέωσης, για την οποία πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός. Προϋπολογισμός που στην περίπτωση μας λόγω των συνεχών παραιτήσεων στην ΟΕ εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και συμπαρέσυρε και την εκκίνηση του έργου.

  Μοναδικό μου μέλημα είναι ότι η υπόσχεση του Δημάρχου στους κατοίκους της Ολύμπου ότι εντός της θητείας μας θα έχει ολοκληρωθεί το Μουσείο,  θα τηρηθεί στο ακέραιο!

  Σε πείσμα όσων κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην υλοποιηθεί τίποτα.

    Πέραν λοιπόν από τις γραφικότητες , η ουσία είναι ότι το Λαογραφικό Μουσείο της Ολύμπου θα γίνει με τον συντομότερο δυνατό τρόπο , με πλήρη διαφάνεια και εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων .

  Η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου θα εξυπηρετήσει ΜΟΝΟ την Όλυμπο και την Κάρπαθο, καθώς το Λαογραφικό Μουσείου θα είναι ένα στολίδι για όλη την Κάρπαθο που θα βρίσκεται στην κοιτίδα του Πολιτισμού της , την Όλυμπο.

  Ο Δήμος Φυλής θα εξυπηρετηθεί πιθανόν μόνο … μέσω των κατοίκων του που θα επισκεφθούν στο μέλλον το μουσείο αυτό.

  Αντιθέτως η αναπτυξιακή εταιρεία του είναι αυτή που εξυπηρετεί τον Δήμο μας (με τη νόμιμη για αυτήν αμοιβή).

  Όσο δύσκολο είναι να πασχίζεις καθημερινά για να δρομολογήσεις ένα έργο, που εκκρεμεί δεκαπέντε χρόνια , τόσο εύκολο είναι να πασχίζεις από τον καναπέ σου για να προσπαθήσεις να το  αμαυρώσεις.

  Αρκετά πιά με τους παντογνώστες του πληκτρολογίου, που άλλες φορές επώνυμα κι άλλες φορές ανώνυμα ,παραπληροφορουν τον κόσμο άλλοτε ως λιμενολόγοι , άλλοτε ως σκουπιδολόγοι , άλλοτε ως τηλεμετριολόγοι , άλλοτε ως ΑΠΕλόγοι , άλλοτε ως μηχανικοί- μηχανολόγοι και ως κάθε είδους -λόγοι.

  Είναι φυσικώς αδύνατον να έχουν σε όλα δίκιο κι όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε καθημερινή τριβή με τα θέματα να έχουμε σε όλα άδικο!