Εν αναμονή της επικείμενης τουριστικής περιόδου 2023 στο ΔΙΑΦΑΝΙ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Εν αναμονή της επικείμενης τουριστικής περιόδου 2023 στο ΔΙΑΦΑΝΙ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση 

 

Μόνη άξια λόγου “βιομηχανία” της χώρας μας είναι πια, κατά κοινή ομολογία, “ο Τουρισμός”. Ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλει  στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην αποφυγή της ολοσχερούς ερημοποίησης των νησιών μας, ειδικά των απομακρυσμένων, όπως η Κάρπαθος, και φέρνει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, που κινούν το σύνολο της οικονομίας του τόπου. 

Το γεγονός ότι σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, ακρίβειας και πληθωρισμού  είναι αυτός, που αναμφισβήτητα στηρίζει το ντόπιο νοικοκυριό, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, μας επιβάλλει να τον διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η απερισκεψία όμως ορισμένων, οι στενοί ορίζοντες κάποιων άλλων και οι περιορισμένες ικανότητες των αυτοδιοικητικών μας εκπροσώπων όλων των βαθμίδων, αποτελούν τους ανασταλτικούς εκείνους παράγοντες, που μας καθιστούν οικονομικά στάσιμους και αντικείμενο απροσχημάτιστης εκμετάλλευσης από τρίτους.   

Κι ενώ με το πέρας κάθε τουριστικής σεζόν ευελπιστούμε ότι κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών και της ανάπαυλας που μεσολαβεί θα διδαχτούμε από τα λάθη και τις παραλήψεις μας, κατά ένα παράξενο τρόπο εισερχόμαστε σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης, που οδηγεί στο να μην αλλάξει το παραμικρό. 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο Διαφάνι.  

Ο σκουπιδότοπος της Παλαίας 

Αρχίζω από τον σκουπιδότοπο της “Παλαίας” που υποδέχεται τους επισκέπτες μας κατά την έξοδο τους από το πλοίο…                                                                                           

Η εναπόθεση των βαρέων αντικειμένων όπου λάχει, έξω από οποιονδήποτε κάδο, συνεχίζεται ανενόχλητη. Τόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθούν περιφερειακά του χώρου πλαστικά παραπέτα, ώστε να μην φαίνονται τουλάχιστον οι σωροί των απορριμμάτων;;;.. 

Λίγα μέτρα πιο μέσα σπασμένα και παρατημένα παγκάκια εγκαταλειμμένες καρότσες, που κάποιοι επιμένουν να τις έχουν εκεί παρκαρισμένες και να μην αφήνουν τον Δήμο να τις πάρει. 

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τους προϊσταμένους κ.κ. Σακελλιάδη και Μαργαρίτη που και στις δύο εκκλήσεις μου έδωσαν άμεσα το “παρών” και καθάρισαν το χωριό μας για την Πασχαλινή περίοδο.  

Το Συντριβάνι 

Λίγο πιο μέσα το συντριβάνι, τοπόσημο του Διαφανιού.  

Πάνε τρία χρόνια από τότε που σαν Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου του Διαφανιού φρόντισα, ώστε να δοθούν επτακόσια (700) € από το ταμείο του Συλλόγου για τον καλλωπισμό και τη συντήρησή του, προς βοήθειαν της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τότε όμως το συντριβάνι παραμένει ανενεργό και δεν δουλεύει … 

Όχι τυχαία βέβαια. 

Στην προσπάθεια μου για την επαναλειτουργία του ξεκίνησα την αναζήτηση βοήθειας αρχικά από τις χαμηλές βαθμίδες εξουσίας, που με την σειρά τους με προώθησαν στις υψηλότερες.  

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Υποψήφιος Έπαρχος, Εμμανουήλ Ι. Παραγιός.  

Όταν τον ενόχλησα ως “καθ’ ύλην αρμόδιο” μου ζήτησε μια βδομάδα για να δει το θέμα. Πέρασαν τέσσερις βδομάδες χωρίς να γίνει τίποτε. Τώρα δεν σηκώνει και τα τηλέφωνα. Αποτέλεσμα …. ένα απόλυτο μηδέν. 

Τι ακριβώς σας χρειάζεται η εξουσία αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε, όταν δεν έχετε την πυγμή να επιβάλλεται σε έναν υφιστάμενο σας την υλοποίηση των εντολών σας ; ………. 

Τώρα μάλιστα που θέλετε να μεταπηδήσετε και σε άλλους βαθμούς εξουσίας!    

Έχω διαπιστώσει ξέρετε και άλλες φορές, πως αν και εμφανίζεστε δημόσια ως φιλο-Ολυμπίτης, απλά δεν χάνετε ευκαιρία να εξωραΐζετε με δηλώσεις δίχως κόστος το πολιτικό προφίλ σας και μόνο. 

Αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στα όσα συνέβησαν όταν πήρατε από τον κωδικό της Ολύμπου τα φώτα και τα βάλατε στην πρωτεύουσα της Καρπάθου. 

 Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θ. Νισύριος. 

Στη συνέχεια όπως ήταν φυσικό κατέληξα για το εν λόγω θέμα στον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο.  

Μεταξύ των άλλων του ανέφερα και τα σοβαρά ζητήματα της ύδρευσης του χωριού μας. Το νερό της πηγής της Βανάντας και το σχετικό δίκτυο βρίσκεται σε μαύρο χάλι, όπως και πριν από δύο χρόνια. 

Βουλωμένες σωληνώσεις και τμήμα του δικτύου αφημένο στην επιφάνεια…        Είναι άραγε τόσο δύσκολο να ξεβουλωθεί και να θαφτεί όπως προβλέπεται.   

Τόσους μήνες τον χειμώνα τι ακριβώς κάνετε κ. Δήμαρχε; Απολαμβάνετε μόνο τους μισθούς σας ;  

Ρωτήσατε ποτέ τους επαγγελματίες του χώρου, πως αισθάνονται όταν έρθει ο ξένος και δεν μπορούν να του παράσχουν νερό;   

Όχι βέβαια… 

Ρωτήσατε ποτέ την δυσφήμηση στην οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις μας και το κόστος όλης αυτής της δυσλειτουργίας;  

Όχι βέβαια.. 

Στα καφενεία όμως αν σας ακούσει κανείς …, που δεν σας ξέρει, θα νομίζει πως έχετε κάνει το χωριό μας τον τέλειο προορισμό. 

Όλα αυτά μέχρι να τινάξετε τις αντλίες των γεωτρήσεων στον αέρα από την υπερβολή χρήση τους ..και εκεί θα πούμε το νερό νεράκι…  

Αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου Νίκος Κ. Νταής  

Εσύ κύριε Αντιδήμαρχε, Νίκο Νταή, περίμενε τον επικεφαλής της Α.Π.Ε.Κ. να σου λύσει το πρόβλημα με την πηγή της Βανάντας. 

Αν και δεν ξέρω τι αρμοδιότητες έχει ο συγκεκριμένος δημοτικός παράγοντας και βγαίνει κάθε τόσο μπροστά σε μια σειρά τέτοιων ζητημάτων…ένα έχω να σου πω, ότι αποφάσεις παίρνει ο ασκών την εξουσία, ενώ οι άλλοι απλά παρακολουθούν … 

Το θέμα της μαρίνας σκαφών αναψυχής. 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, ο Θεός δίνει σημάδια, αλλά εμείς δεν είμαστε ικανοί ούτε να τα διαγνώσουμε. Πλήθος τα κότερα που επισκέφτηκαν το Μάϊο το Διαφάνι. Όμως δεν υπάρχει ούτε ένα υποτυπώδες “φουντάγιο” για να δέσουν με ασφάλεια. Καλά … για μαρίνα, ούτε λόγος, αφού η προοπτική αυτή δεν υφίσταται ούτε στα όνειρά μας. 

Οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας οχημάτων. 

Από το 2017 έχουμε στα χέρια μας ΦΕΚ που ρυθμίζει όλα τα ζητήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων στο Διαφάνι. Όμως οι διοικούντες αδυνατούν να εφαρμόσουν τις σχετικές προβλέψεις διότι δεν έχουν το ειδικό βάρος να το κάνουν. 

Ζητούν, όπως ισχυρίζονται, την παρέμβαση της αστυνομίας. 

Γιατί κύριοι; Η τροχαία θα σας κάνει διαγραμμίσεις; Η τροχαία θα σας τοποθετήσει τα απαγορευτικά; Ας είμαστε σοβαροί. 

Κοιτάξτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε σύντομα, ώστε να μην ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους επισκέπτες για το που θα παρκάρουν … 

Σχετικά με τους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες. 

Πότε αλήθεια περιμένει ο Δήμος μας να συντηρήσει τους χωμάτινους αμαξιτούς δρόμους που οδηγούν στις παραλίες Φίλιος (Άγιος Μηνάς), Βανάντα, Απόκαπος (Παπά-Μηνά) κ.α.  

Πιθανότατα κατά τα Χριστούγεννα όταν θα έχουμε μείνει πλέον μόνοι μας… 

Μετά απ’ όλα αυτά, γεμάτος απογοήτευση, σκέφτομαι μήπως πρέπει απευθυνθώ σε κάποιο Βουλευτή ή Υπουργό, ώστε να μπορέσω να δω λυμένα κάποια από τα αυτονόητα ζητήματα που ήδη εκτέθηκαν!! 

Ας λογικευτούν επιτέλους οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες! “Ο καιρός γαρ εγγύς …” που θα κριθούν για τα έργα και τις ημέρες τους. 

Έστω και την ύστατη ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας ανταποκριθούν στις ανάγκες του εγκαταλειμμένου τόπου μας…  

29.5.2023

Καρπαθιακά Νέα