Η περιπέτεια ενός άκρως αναπτυξιακού έργου στο Διαφάνι Καρπάθου

Η περιπέτεια ενός άκρως αναπτυξιακού έργου στο Διαφάνι Καρπάθου

 

 

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

 

Μετά από μακρά σειρά περιπετειών έκλεισε επιτέλους αίσια ο πρώτος κύκλος των θεμελιωδών εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του δικτύου ηλεκτροδότησης προς την περιοχή Καμπί του χωριού Διαφάνι της Καρπάθου. Ενός έργου αμιγώς αναπτυξιακού για τον παραθαλάσιο αυτό οικισμό του νησιού μας.

Καθώς μάλιστα υπήρξα -σε επίπεδο εισήγησης και στόχευσης- πρωταγωνιστής της σημαντικής αυτής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, θα ήθελα πριν απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο κι αμέσως μετά τον πρ. Αντιδήμαρχο Ολύμπου και Διαχείρισης και Συντήρησης Μηχανημάτων κ. Μανώλη Νικ. Τσέρκη για τα “ευήκοα ώτα” που έτειναν στην εισήγησή μου εκείνη. Εισήγηση που απέβλεπε και αποβλέπει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες θα οδηγήσουν σύντομα στην πολυποίκιλη αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων, που βρίσκονται νοτίως του Διαφανιού και ανήκουν στην ιδιοκτησία μακράς σειράς συμπατριωτών. Ακριβώς μάλιστα επειδή οι εκτάσεις αυτές είναι ήδη ενταγμένες στο σχέδιο του οικισμού θα παράσχουν άμεσα την αναγκαία πολεοδομική ανάσα στο ασφυκτικά πλέον δομημένο και τουριστικά κορεσμένο αυτό χωριό της Βόρειας Καρπάθου.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το συγκεκριμένο έργο δίνει την δυνατότητα της επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου και σε άλλες παραπλήσιες περιοχές με σπουδαίες προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης.

Παρά ταύτα, υπήρξαν στην πορεία του έργου τόσες και τέτοιες αντιδράσεις από μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και από τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που ειλικρινά, εάν τις ήξερα από την αρχή, ίσως να μην αναμειγνυόμουν στην όλη υπόθεση.

α. Ήδη με το ξεκίνημα της προσπάθειας και την υπογραφή της σύμβασης του έργου φάνηκε η ενορχηστρωμένη προσπάθεια Πανωχωριτών και Κατωχωριτών παραγόντων να οδηγήσουν τη διάθεση των κονδυλίων στην εξυπηρέτηση μεμονωμένου προσώπου σε απομονωμένη αγροτική περιοχή της Ολύμπου. Επιδίωξαν δηλαδή να εξυπηρετήσουν προσωπικές απαιτήσεις και όχι το όφελος δεκάδων συμπατριωτών σε μια περιοχή που ανήκει εξ αντικειμένου στις πιο προικισμένες από πλευράς φυσικών προσώντων παράκτιες τοποθεσίες σ’ ολόκληρο το νησί μας!..

β. Αφού ξεκίνησαν οι εργασίες του εντεταλμένου εργολάβου ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Ηλίας Παπαηλίας συμμετείχε ενεργά στις διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην τελική τοποθέτηση του επίμαχου στύλου της ΔΕΔΔΗΕ καταμεσίς της πλατείας Γιάννη Λύρα, με σκοπό να μην ενοχληθεί η παραπλήσια οικία συγγενικού του προσώπου που αντιδρούσε στην αρχική σωστή επιλογή θέσης. Όμως θα μπορούσε εάν τον

προβλημάτιζε τόσο το θέμα να ζητήσει πολύ απλά έγκαιρα την υπογειοποίηση τμήματος του έργου, ώστε να μην ενοχληθεί κανένας από τους ιδιοκτήτες των παραλιακών σπιτιών.

γ. Έγινε έτσι σε όλους σαφές, ότι αντί ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου να ασχολείται με την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του οικισμού, όπως η απαράδεκτη καθημερινή σχεδόν διαρροή των λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου στην παραλιακή ζώνη του Διαφανιού ή η απομάκρυνση του χώρου συγκέντρωσης των απορριμάτων του οικισμού από την είσοδο του λιμανιού, ασχολείται με την εξυπηρέτηση ακατανόητων αιτημάτων ημετέρων.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμά μου, θέλω να τονίσω ότι τελικά δεν μπορεί να παρεμποδίζουμε την προκοπή και την μελλοντική ανάπτυξη του τόπου μας με κοντόθωρες και μεροληπτικές επιλογές, που μας παραπέμπουν σε άλλες αμαρτωλές εποχές. Και εν πάση περιπτώσει βασική αρχή κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι ότι το δημόσιο συμφέρον προηγείται πάντοτε του ιδιωτικού, που πολλές φορές είναι και ιδιοτελές.