Ο Μανώλης Χατζηαντωνίου γράφει για τον Άγιο Παντελεήμονα στις Στες. Η εκκλησία, η κατασκευή του δρόμου και η πηγή με το δροσερό νερό

Ο Μανώλης Χατζηαντωνίου γράφει για τον Άγιο Παντελεήμονα στις Στες. Η εκκλησία, η κατασκευή του δρόμου και η πηγή με το δροσερό νερό

Το 1954 μετά την εξεύρεση του ποσού των, 9.075 δολαρίων Αμερικής ο Μακαριστός Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κυρός Απόστολος, όρισε 12μελή Επιτροπή για την ανέγερση του ιερού ναού Άγιου Παντελεήμονος αποτελούμενη από τους:

Πρόεδρος – Μητροπολίτης Απόστολος

Αντιπρόεδρος – Δημήτριος Ν. Δεμερτζηδακης

Γραμματέας – Αριστοτέλης Π. Ν. Σταυράκης

Ταμιας – Γεώργιος Σ. Νικολαιδης

Μέλη- Εμμ. Πηλείδης, Μηνας Γ. Μάντης, Γεώργιος Κρητσιώτης, Ιωάννης Αλεξίου, Μιχ. Λακωνικός

Και τους 3 επιτρόπους του Οθους – Κωστή Μ. Κώστα, Θεμιστοκλή Πρωτοψάλτη και Κωστή Χατζημανώλη.

Η επιτροπή αποδέχτηκε το αρχιτεκτονικό σχέδιο της καινούργιας Εκκλησίας που υπέδειξε ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Κανονάρχος – Συνταγματάρχης, το οποίο είχε φέρει από τη Θεσσαλονίκη . Ήταν φτιαγμένη όμοια με τον ναό της Αγίας Φωτεινής της Θεσσαλονίκης και προέβλεπε την ύπαρξη 4 κολώνων εντός του κυρίως Ναού, για τη στήριξη του θόλου.

Για την ευρυχωρία όμως του Ναού οι τέσσερις κολώνες αντικαταστάθηκαν από 2 παράλληλους οριζόντιους δοκούς κατά μήκος και πλάτος του .

Η επίβλεψη του όλου έργου έγινε αφιλοκερδώς από τον Παν . Χατζημηνά Κανονάρχο ο οποίος έφερε και 2 σοβατζήδες από τη Ρόδο, το Λερια και Σταμάτη, που μαζί με τον Παπουτσάκη ανέλαβαν το σοβάτισμα . Η καμπάνα ήταν δωρεά του Συλλόγου Οθειτων ο Ζέφυρος το 1954 ,όταν και κτίστηκε ο ναός.

Ο Παναγιώτης Χατζημηνάς – Κανονάρχος, υπήρξε συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και διακρίθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους από το 1912, και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1918 και στον Δεύτερο Παγκ. Πόλεμο του 1940.

Παναγιώτης Χατζημηνάς- Κανονάρχος, συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού
από την ανέγερση του ναού, αρχείο Μανώλη Χατζηαντωνίου

Η κατασκευή του δρόμου ΌΘΟΣ προς ΣΤΕΣ και ο ρόλος του πατριώτη Ανδρέα Καφετζόπουλου

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1948, κατασκευάστηκε ο αυτοκινητόδρομος από το ΌΘΟΣ προς τις ΣΤΕΣ με χρήματα που έστειλαν οι Σύλλογοι των Οθειτων ΌΜΗΡΟΣ και ΕΠΙΣΚΟΠΉ για τις πρώτες ανάγκες του χωριού μας , μετά την ενσωμάτωση.

Επιστάτης του έργου ο Μιχ. Λαγωνικός. Υπήρξαν δυσκολίες για την κατασκευή του δρόμου, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μηχανήματα και η διάνοιξη του δρόμου γινόταν μόνο με φτυάρι, κασμα και το καρότσι.

Τα χρήματα δεν επαρκούσαν και ο δρόμος έφθασε μέχρι του Φραγκίσκου το Πηγάδι.

Η Κοινότης αδυνατούσε να συνεχίσει το έργο.

Τότε ένας χωριανός μας, που μεγάλωσε στις ΣΤΕΣ ,όταν το έμαθε στην Αμερική έστειλε 1100 ΔΟΛ.για την ολοκλήρωση του έργου που έφθασε μέχρι το σπίτι της Φωτεινής Σαρή.

Δωρητής ήταν ο ΑΝΔΡΈΑΣ ΚΑΦΕΤΖΌΠΟΥΛΟΣ θείος της Φωτ. Σαρρή, εξέχουσα προσωπικότητα, που αγαπούσε το ΌΘΟΣ.

Την αγάπη του για το χωριό του, την έδειξε και με την εικόνα του Αγίου Ανδρέα στο εικονοστάσιο του Αγίου Παντελεήμονα και με τα 500 ΔΟΛ. Αμερικής που έστειλε το 1953 για την ανέγερση του Αγίου Παντελεήμονα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέτοιους πατριώτες και να γνωρίζουν και οι νέοι του ΟΘΟΥΣ.

η πηγή στις Στες, αρχείο Μανώλη Χατζηαντωνίου

ΕΠΙΣΚΟΠΉ

Είναι η ονομασία της πηγής του νερού στον Άγιο Παντελεήμονα στις  Στες. Το όνομα της πηγής είναι ” Η ΕΠΙΣΚΟΠΉ “από τότε που δημιουργήθηκε το ΌΘΟΣ. Το όνομα αυτό διάλεξαν οι Οθειτες της Ροδεσίας να δώσουν στο Σύλλογο τους.Συλλογος Οθειτων Ροδεσίας ” Η ΕΠΙΣΚΟΠΉ” και γνωρίζουν οι χωριανοί μας πόσο πολύ βοηθεισε το τόπο μας.

Όμως το χωριό μας τίμησε την πηγή του

Αγίου Παντελεήμονα δίνοντας την ονομασία της κεντρικής πλατείας του Οθους, Πλατεία Επισκοπής.

Δυστυχώς χρόνια τώρα δεν υπάρχει το όνομα αυτό.

η πηγή στις Στες, αρχείο Μανώλη Χατζηαντωνίου

Καρπαθιακά Νέα

27.7.2022