«Οι συνθήκες που επιβάλλουν μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό, δεν έχουν αλλάξει»

«Οι συνθήκες που επιβάλλουν μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό, δεν έχουν αλλάξει»

Τον σχεδιασμό και την ενεργοποίηση στοχευμένων μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση, προτάσσει ο Μάνος Κόνσολας με παρέμβασή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι οι συνθήκες που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων στήριξης δεν έχουν μεταβληθεί, αφού ο τομέας του τουρισμού εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας.

Ο κ. Κόνσολας επικεντρώνεται σε τρεις περιπτώσεις, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα:

1ον: Την εμφάνιση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» των ενσήμων των εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, κάτι που αποτελεί απαραίτητα προϋπόθεση για να λαμβάνουν όλες τις σχετικές παροχές και τα επιδόματα.

2ον: Την επέκταση και για φέτος της ισχύος του μέτρου της μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας

3ον: Τη στήριξη των ανθρώπων που δεν εργάστηκαν τη θερινή περίοδο, λόγω του ότι αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία εισοδηματική κάλυψη. Ο κ. Κόνσολας προτείνει την ένταξη τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

 

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2021

Α.Π.: 8627/30.8.2021

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Υπουργό Eργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στον τουρισμό»

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Όπως γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν μια κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, ορθότατα, σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Μέτρα όπως η παράταση των επιδομάτων ανεργίας, η αναστολή συμβάσεων η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας κ.α.

Οι συνθήκες που επέβαλαν τη λήψη των μέτρων στήριξης, εξακολουθούν να υφίστανται.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλης φύσεως προβλήματα, σε γραφειοκρατικό επίπεδο που πρέπει να λυθούν όπως είναι εμφάνιση των ενσήμων των εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή στους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η εμφάνιση των ενσήμων στο σύστημα είναι κομβικής σημασίας, αφού συνδέεται με τη λήψη επιδομάτων και κοινωνικών παροχών για αυτούς τους ανθρώπους.

Όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να ισχύουν οι συνθήκες που επιβάλλουν το σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων στήριξης για δύο κατηγορίες εργαζομένων στον τουρισμό:

α) για αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, λόγω του περιορισμένου χρόνου απασχόλησης τους.

β) για αυτούς που δεν εργάστηκαν τη θερινή περίοδο, λόγω του ότι αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1ον: Πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα με την εμφάνιση των ενσήμων των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους είχαν τεθεί σε αναστολή, από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»;

2ον: Είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, η επέκταση και για φέτος της ισχύος του μέτρου της μείωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για το επίδομα ανεργίας;

3ον: Προτίθεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους που δεν δούλεψαν τη φετινή περίοδο και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία εισοδηματική κάλυψη; Είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η ένταξη τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου