Ο τυφλός ποιητής-θρύλος Μηνάς Τραμπακουλόπουλος παρουσιάζεται στο ΌΘΟΣ Καρπάθου!

Ο τυφλός ποιητής-θρύλος Μηνάς Τραμπακουλόπουλος παρουσιάζεται στο ΌΘΟΣ Καρπάθου!

Η ενδιαφέρουσα έκδοση του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Εργασία και Χαρά», Όθους Καρπάθου, από τις εκδόσεις “Γρηγόρης”, με θέμα έναν άγνωστο Καρπάθιο ποιητή, ωστόσο πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα παρουσιάζεται στις 2 Αυγούστου 2023 στο Όθος της Καρπάθου!

Πρόκειται για ένα έργο που ανέσυρε από την λήθη ο συμπατριώτης μας Ομότιμος καθηγητής λαογραφίας Μηνάς Άλ. Αλεξιάδης σε συνεργασία με τον Σαμιώτη καθηγητή Μανώλη Γ. Βαρβούνη έφτασαν στην έκδοση του βιβλίου.

Ο εκ γενετής τυφλός ποιητής Μηνάς Τραμπακουλόπουλος έζησε στις αρχές του 20υ αιώνα και μπόρεσε να αναπτύξει το ταλέντο του, παρουσιάζοντας εξαιρετική καλλιτεχνική και πατριωτική δράση κυριολεκτικά σε όλη την Ελλάδα.

Γύρισε την επαρχία και παρά τις ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες τους τέλους του19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, απήγγειλε δεκαπεντασύλλαβους στίχους με ποικίλη θεματολογία κι έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για το Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Μάλιστα στις συχνότατες αναφορές των ημερήσιων εφημερίδων της εποχής (Σκριπ και Εμπρός) μέχρι τα μέσα του 1908 είχε μαζέψει 550 χιλιάδες δραχμές!

Αναμφίβολα πρόκειται για τον άγνωστο “Όμηρο” της Καρπάθου!

Η έρευνα των δυο καθηγητών  μας δίνει η ευκαιρία να ταξιδέψουμε νοερά σε μια εποχή που φαινομενικά είναι κοντά μας ωστόσο οι γνώσεις μας ουσιαστικά είναι περιορισμένες. Τα ποιήματα του Μηνά Τραμπακουλόπουλου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και για ακόμη μια φορά θα φέρουν την Κάρπαθο στην επικαιρότητα.

1.8.2023

Καρπαθιακά Νέα