Το μήνυμα του Κοσμήτορα της Βουλής Βασίλειου Υψηλάντη για την 5η Οκτωβρίου

Το μήνυμα του Κοσμήτορα της Βουλής Βασίλειου Υψηλάντη για την 5η Οκτωβρίου

Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου 2021

Με τη συμπλήρωση 77 χρόνων απ’ τον ηρωικό ξεσηκωμό της Καρπάθου, τιμάμε τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των Καρπαθίων για να δουν επιτέλους το νησί τους ξανά ελληνικό και ντυμένο στα γαλανόλευκα.

Στις 5 Οκτωβρίου 1944, μετά από 650 χρόνια σκλαβιάς, το νησί με τρόπο επαναστατικό διακηρύσσει την αποφασιτικότητα του να αποτινάξει οριστικά τον ξένο καταχτητή.

Στην εκκλησία των Μενετών, τα ξημερώματα αυτής της ημέρας, πνέει άνεμος ξεσηκωμού και η απόφαση, από τους πρωτεργάτες του, να δώσουν τέλος σε κάθε πτυχή της ιταλικής εξουσίας είναι οριστική και αμετάκλητη.

Έτσι στις 12 Οκτωβρίου 1944, την ημέρα της απελευθέρωσης των Αθηνών, λήγει και η πολύχρονη Ιταλική κατοχή στην Κάρπαθο και την Κάσο.

Η παντοτινή ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς πρωτεργάτες του ξεσηκωμού της Καρπάθου αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη τους. Στην μνήμη εκείνων που αν και απομονωμένοι από τον ελεύθερο κόσμο, έχοντας πάρει τον οπλισμό του εχθρού, τον ανάγκασαν να παραδοθεί άνευ όρων.

Η πυγμή, το θάρρος και η αποφασιστικότητα των Καρπαθίων, θυμίζει σε όλους τους Δωδεκανησίους πως είμαστε λαός που μπορεί να βρει το φως του στο σκοτάδι ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Καρπάθιους!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Δωεκανήσιους!