Κούκλες από την Κάρπαθο στο Μουσείο Μπενάκη Παιγνιδιών

Κούκλες από την Κάρπαθο στο Μουσείο Μπενάκη Παιγνιδιών

Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη,  συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο.

Κούκλες-κουτσούνες από ύφασμα, ντυμένες με καρπαθιώτικη γιορτινή φορεσιά, της Μαρίας Πρωτόπαππα. Ελλάδα, β´ μισό 20ού αι. . ύψ. 24 εκ. και 25 εκ. . (ΤΠΠ_2444-2445)

Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Από την Κάρπαθο στο μουσείο υπάρχουν αρκετές κούκλες από τη συλλογή  της Ελένης Πρωτόπαππα και της Μαρίας Παπαβασίλη.

Τρεις εθιμικές κούκλες από στάχυα, διακοσμημένες με φαντακτερά υφάσματα, μάλλινες φούντες, πούλιες και ψεύτικα στολίδια, της Ελένης Πρωτόπαππα και της Μαρίας Παπαβασίλη. Κάρπαθος, 1999. ύψ. 22 εκ., 28 εκ., 30 εκ.. (ΤΠΠ_1413. Ιστορικό: Στην Κάρπαθο την εποχή του θερισμού οι αγρότισσες έφτιαχναν τέτοιες κούκλες με τα πρώτα στάχυα που μάζευαν από το χωράφι.

Στο πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να περιηγείτε στις φωτογραφίες των εκθεμάτων:

https://www.benaki.org/index.php?option=com_collections&view=collection&id=17&Itemid=162&lang=el