Κων/νος Παπαδόπουλος. Ο καλός μας Δάσκαλος

Κων/νος Παπαδόπουλος. Ο καλός μας Δάσκαλος

 

Του Μανώλη Χατζηαντωνίου

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος καταγόταν από το Όθος (γιός του Παπαμηνά) και δίδαξε στο Σχολείο του χωριού επί 4 συνεχή έτη.

(1904 -1908) Το έτος 1905 είχε συνεργάτη του το Δάσκαλο Ανδρέα Ασλανίδη από τις Πυλές. Ο Παπαδόπουλος υπήρξε ο πρώτος διπλωματούχος δάσκαλος του Όθους.

Θα συνέχιζε να διδάσκει στο χωριό του , όμως ξέσπασε διχόνοια στο χωριό λόγω δημοτικών εκλογών όταν ο αδελφός του Γεώργιος ηττήθηκε. Ο αντίπαλος του δεν τον προσέλαβε να διδάξει στο Σχολείο .

Αποτέλεσμα ήταν 35 μαθητές του Όθους να πηγαίνουν με τα πόδια στο Σχολείο του Απερίου στον Καλό τους Δάσκαλο Παπαδόπουλο που είχε προσληφθεί από τον διευθυντή Παναγιώτη Χρυσοχέρη.

Δίδαξε εκεί για 4 έτη και στη συνέχεια στη Κρήτη, Αθήνα και αλλού.

Η προσφορά του στην εκπαίδευση του Όθους ήταν μεγάλη, όπως θαυμάσιες και ρεαλιστικές ήσαν και οι προτάσεις του γύρω από τα εκπαιδευτικά θέματα. Αυτό φαίνεται σε ένα από τα δημοσιεύματα του στην εφημερίδα “Αυγή της Καρπάθου” Φ. 41 ,1/3/1913, για τα εκπαιδευτικά θέματα του νησιού και συγκεκριμένα για την εκπαίδευση των θηλέων.

Πρότεινε τη δημιουργία σε όλα τα χωριά της Καρπάθου Αστικών Σχολών με ένα Δάσκαλο και μια Δασκάλα. Επίσης είχε προτείνει στο Μητροπολίτη Αγαθάγγελο τη μετατροπή του Δημοτικού Ελληνικού Σχολείου Απερίου σε Αστική Σχολή με συνδιδασκαλία Αρρένων και Θηλέων από τρεις Δασκάλους και μια Δασκάλα, που θα αποτελούσε μέρος του τακτικού προσωπικού του Σχολείου.

Ο Μητροπολίτης αντέταξε το άτοπο μιας τέτοιας συνδιδασκαλίας, με τη δικαιολογία ότι είναι δυνατόν να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα.