π. Στυλιανός Φασούλας: "Τι σημαίνει ότι βιώνουμε τον πρόλογο της Μεγάλης Σαρακοστής"

π. Στυλιανός Φασούλας: "Τι σημαίνει ότι βιώνουμε τον πρόλογο της Μεγάλης Σαρακοστής"

Αισίως μπήκαμε στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου. Αυτές τις ημέρες βιώνουμε τον πρόλογο της Μεγάλης σαρακοστής. Είναι μια εισαγωγική περίοδος που μας οπλίζει με πίστη, αγάπη, υπομονή, επιμονή, συγχώρεση και τις μεγάλες αρετές της μετανοίας και της ταπείνωσης. Θυμίζουν οι πρώτες εβδομάδες την εκπαίδευση των στρατιωτών πριν από την μάχη. Άλλωστε αυτό κάνει η Αγία εκκλησία μας ( στρατευομένη εκκλησία). Μέσα από τους ύμνους, τα τροπάρια και τα αποστολοευαγγελικά αναγνώσματα, μας εισάγει στις καρδιές μας το μήνυμα της επικείμενης μάχης απέναντι στους πειρασμούς.

Ο χριστιανός θέλοντας να δείξει την εκτίμηση, την αγάπη και τον σεβασμό στο πρόσωπο του Λυτρωτή, αγωνίζεται για μια προετοιμασία ψυχική και σωματική.

Προσπαθεί να αποβάλλει κάθε τι που βαραίνει την συνείδηση του, να τιθασέψει το σώμα και τον νου και να μπορέσει με καθαρή καρδιά ( σαν αυτή ενός μικρού παιδιού) να φτάσει στον τελικό σκοπό του, δηλαδή, την συμμετοχή του στην ανάσταση του Κυρίου ,που θα τον λυτρώσει από την πτώση και θα τον κατατάξει στα δεξιά του Υψίστου στην άνω Ιερουσαλήμ ( θριαμβεύουσα εκκλησία).

Αυτήν είναι η δύναμη της ανάστασης του Κυρίου, για αυτό κρατάει η μέρα αυτή της ανάστασης μια εβδομάδα ολόκληρη ( διακαινησίμος εβδομάδα δλδ. μια καινούρια εβδομάδα). Και είναι καινούρια γιατί ο Κύριος μας ανακαίνισε, μας έδωσε νέα ζωή. Αυτό είναι που βλέπει ο μισόκαλος διάβολος και βάζει όλη του την μαεστρία να μας εμποδίσει από τον σκοπό μας. για αυτό χρειάζεται μεγάλη υπομονή γιατί πολλά θα είναι τα εμπόδια την περίοδο αυτή, μα περισσότερες θα είναι οι ευλογίες του Θεού που θα μας συμπαράσταση στον αγώνα μας με όλη του την πατρική αγάπη.

Για αυτήν αγάπη του Θεού η εκκλησία μας έθεσε στην διάθεση μας την περίοδο αυτή. Για να μπορέσουμε και εμείς μέσα από τη σαρακοστή να ακολουθήσουμε τον Χριστό στην έρημο να βιώσουμε τους πειρασμούς του, να τον ακούσουμε να διδάσκει, να θαυματουργεί, να στηρίζει τους αδύναμους, και στο τέλος να είμαστε παρόν στην είσοδο του στην ιερή πόλη, να είμαστε κοντά του το βράδυ της προδοσίας του, να είμαστε κοντά του στην φυλάκιση, τον εξευτελισμό, τα βασανιστήρια, και την μαρτυρική του σταύρωση, μα και στην λαμπρή του ανάσταση. άλλωστε αυτή είναι η ορθοδοξία μας, όχι να την ζεις απλά, αλλά να την βιώνεις.

Καλό και ευλογημένο τριώδιο σε όλους.

π. Στυλιανός

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ල- Î Ανάσταση του Χριστού C....IO 8×.×. Κυριακή του Πάσχα 097X888 10η Κυριακή των Βαίων 9η Κυριακή Οσ. Μαρίας Αγγυπτίας 8η Κυριακή Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος 7η Κυριακή Σταυροπροσκύνησης ση Κυριακή Αγ. Γρηγορίου Παλαμά 5η Κυριακή της Ορθοδοξίας 4η Κυριακή της Τυροφάγου 3η Κυριακή των Απόκρεω 2η Κυριακή του Ασώτου 1η Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου"

7.2.2023Καρπαθιακά Νέα