Πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο για τους δασικούς χάρτες

Πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο για τους δασικούς χάρτες

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο και την Κάρπαθο εξαιτίας σοβαρών λαθών που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με ενστάσεις, ανέλαβε χθες σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», οι φορείς εκφράζουν ήδη την έντονη ανησυχία τους και οι εμπλεκόμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το Κτηματολόγιο παραμένει κλειστό…
Οι δασικοί χάρτες, θα συζητηθούν εξάλλου και την προσεχή Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στο οποίο, εισηγητής θα είναι ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Σημειώνεται ότι οι ενστάσεις έχουν ξεκινήσει και η προθεσμία λήγει στις 5 Ιουνίου 2021.
Ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατέστησε χθες σαφές, στη συνεδρίαση της Ενωσης ότι δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται, ολοένα και πιο αυξημένα προβλήματα σε όλη τη νησιωτική περιφέρεια και πέρα των δια ψηφισμάτων αντιδράσεων, όπως τόνισε, πρέπει οι θέσεις της Π.Ε.Δ. Δωδεκανήσου, να προβληθούν με τη δέουσα ειδική επιστημονική τεκμηρίωση, ώστε, και το μέγεθος των προβλημάτων να αναδειχθεί και οι λύσεις τους, με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις και παρεμβάσεις.

Εισηγήθηκε και έγινε δεκτό η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου να συνεργασθεί με τον κ. Μιχάλη Θ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρο, Διδάκτορα Συνταγματικού & Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Διδάσκοντα στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με δημοσιευμένη στα πλέον έγκριτα νομικά περιοδικά, σχετική επιστημονική μελέτη, για «το Δικαίωμα της ιδιοκτησίας στη Δωδεκάνησο», καθώς επίσης και με ήδη εντρύφηση επί του θέματος, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές της Καρπάθου, της Σύμης κ.α., αλλά και ως ειδικός εισηγητής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στις 19-04-2016, ιδίως επί του θέματος του καθεστώτος των δημοσίων κτημάτων στα Δωδεκάνησα.

Ανατέθηκε στον κ. Παπαγεωργίου, σε προθεσμία είκοσι ημερών από της αναθέσεως, να παραδώσει αναλυτική και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση, με πόρισμα Εισηγητικής Έκθεσης και προτεινόμενων τροπολογιών, ούτως ώστε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, που ο ίδιος θα υποδεικνύει:

-Κατά τις συνταγματικές αρχές της Ασφάλειας του Δικαίου, της Ίσης Μεταχείρισης / Μη διάκρισης και της Αναλογικότητας, και η Δωδεκάνησος να συγκαταλεχθεί στις νησιώτικες περιοχές, που εξαιρούνται από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, επί δασών και δασικών εκτάσεων (άρθρο 62, Ν.998/1979).

-Κατά τη συνταγματική αρχή της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, τα ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν στις περιφέρειες των Κτηματολογίων Ρόδου, Κω και Λακκί – Ξηρόκαμπου Λέρου, εξαιρούμενα των διαδικασιών αναρτήσεων δασικών χαρτών και κάθε επιγενομένης αυτών συνέπειας να διατηρήσουν αναλλοίωτα, τόσο τα δικαιώματα κυριότητας, όσο και τα λοιπά κτηματολογικά καταχωρημένα χαρακτηριστικά τους, λόγω των παραχθεισών εννόμων συνεπειών από τις Διοικητικές Πράξεις των Αρχικών και των μεταγενέστερων Κτηματολογικών εγγραφών.

-Να υπάρξει αναστολή, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός, επί των διαδικασιών και επί του αξιολογικού περιεχομένου, των αναρτήσεων δασικών χαρτών, σε όλη την περιφέρεια της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου νομοθετικά να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση του καθεστώτος, και ουσιαστική αντιμετώπιση των συγκεχυμένων ζητημάτων, γύρω από τις μη δασικές «χορτολιβαδικές-φρυγανικές» και «πετρώδεις-βραχώδεις εκτάσεις», που βρίσκονται επί «ημιορεινών, ορεινών, ανώμαλων», ή και άλλου χαρακτήρα εδαφών, οι οποίες κατά το σημερινό καθεστώς των αναρτήσεων, και υπό τη δασική νομοθεσία, αντιμετωπίζονται ατελώς και ουσιαστικά οδηγούν σε απαλλοτρίωση περιουσιών άνευ ανταλλάγματος, ή σε ουσιαστική δέσμευση της αγροτικής, οικοδομικής, τουριστικής και κάθε άλλης οικονομικής αξιοποίησής τους.

dimokratiki.gr