Σοφία Παπακώστα. Η εμπνευσμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων με καταγωγή από την Κάρπαθο

Σοφία Παπακώστα. Η εμπνευσμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων με καταγωγή από την Κάρπαθο

Η Σοφία Παπακώστα γεννήθηκε στο Όθος της Καρπάθου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και σήμερα ζεί και εργάζεται σαν φιλόλογος στον Πειραιά.

Όλα ξεκίνησαν από μια σύμπτωση, που χωρίς αυτή θα παρέμενε σε συνηθισμένες για δική της χρήση δημιουργίες. Εννοώντας την συνήθεια της να φοράει ρούχα και αξεσουάρ που έφτιαχνε η ίδια.

Η σύμπτωση λοιπόν, το τυχαίο γεγονός ενός ταξιδιού σε ένα κυκλαδονήσι έγινε η αφορμή να βρεθεί μπροστά σε κλωστές, πέτρες και βελόνια και να ψάξει τεχνικές με τις οποίες θα μπορούσαν να πάρουν την μορφή και το σχήμα κοσμήματος. Έτσι έφτιαξε «Το πρώτο της κόσμημα», ένα χειροποίητο κολιέ, κομψό και αρχοντικό.

Τα κοσμήματά της ξεπηδούν μέσα από ασυνείδητες αναφορές στον νησιωτικό λαϊκό πολιτισμό κι επίσης μέσα από τα ρεύματα άλλων πολιτισμών. Ίσως για τούτο οι φόρμες τους φέρνουν στο παρόν κόρες και καρυάτιδες της αρχαιότητας ή λαϊκές απεικονίσεις της γυναικείας φιγούρας και φαίνεται να μιμούνται αρχαία ελληνικά ή και βυζαντινά κοσμήματα.

Πρώτη πηγή έμπνευσης, λοιπόν, η πατρίδα της, η Κάρπαθος. Χρώματα, σχήματα, εικόνες, γεύσεις, μουσικές, χοροί. Οι δυνατοί μέχρι σήμερα δεσμοί της με αυτήν, τροφοδοτούν την έκφρασή της στο κόσμημα και επηρεάζουν τις επιλογές της. Μάλλον εξ αυτών γίνεται χορεύτρια στο θέατρο Δόρα Στράτου.

Δεν έχει παρακολουθήσει σχολές κοσμήματος, ούτε κάποια σχετικά σεμινάρια. Κάνει αυτό που κάνει όπως το φαντάζεται και με δικές της τεχνικές.

Οι δημιουργίες της βρίσκονται στα Μουσεία Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μπενάκη, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα και γκαλερί τέχνης άνα την Ελλάδα.

πηγή bewareofgreeks.gr