Σοφία Παράσχου Χατζηδημητρίου: Παγώνια και αγριοπουλια (Στη ζωή της παλαιάς Καρπαθιας γυναίκας)

Σοφία Παράσχου Χατζηδημητρίου: Παγώνια και αγριοπουλια  (Στη ζωή της παλαιάς Καρπαθιας γυναίκας)

Παγώνια και αγριοπουλια

Στη ζωή της παλαιάς Καρπαθιας γυναίκας δεν υπήρχε πιο σημαντική, πιο ευχάριστη, πιο δημιουργική απασχόληση από την ετοιμασία της “στολισιας” του καρπαθικου σπιτιού. Λευκοί χασεδες στολίζονται με πανέμορφα κοφτά της μηχανής ή με περίτεχνες δαντελες που φτιάχνονται με το βελονακι. Ιδιαίτερα προσεγμένες είναι οι μαντήλες των κεντρικών στύλων, γιατί σε αυτές κυρίως συγκρίνεται η πρωτοτυπία και η τέχνη της νοικοκυράς.

Η τέχνη της μητέρας μου στα κοφτα της μηχανής ήταν απαράμιλλη. Ήμουν μαθήτρια γυμνασίου στην Αθήνα και έβλεπα όλη μέρα τη μητέρα μου σκυμμένη πάνω στη μηχανή της, έφτιαχνε, όπως μου είχε πει, μια μαντήλα για τον κεντρικό στυλο του καρπαθικου σπιτιού μας. Όσο κι αν ο πατέρας μου της έλεγε να τα παρατήσει και να μαγειρέψει ” να βρει να φάει το παιδί, που θα γυρίσει από το σχολείο”, εκείνη απτόητη συνέχιζε. Κάποια στιγμή τελείωσε. “Έλα να δεις τη μαντήλα που έφτιαξα με τα παγώνια”, μου είπε όλο χαρα. Εγώ την κοίταξα, είπα πως ήταν πολύ ωραία, αλλά τα πουλιά που είχε κεντήσει δεν έμοιαζαν με παγώνια. Η μάνα μου έμεινε εμβρόντητη, ήταν σαν να της είχα πει ότι η γη έπαψε να γυρίζει. Κοίταξε για λίγο σκεπτική τα πουλιά που είχε κεντήσει στη μηχανή και , “Έχεις δίκιο”, μου είπε, ” αυτά μοιάζουν με αγριοπουλια. Θα φτιάξω καινούρια μαντήλα”.

Από την επόμενη μέρα έσκυψε ξανά πάνω από τη μηχανή και δεν σήκωσε κεφάλι μέχρι που έφτιαξε την καινούρια μαντήλα με τα παγώνια, ένα πραγματικό έργο τέχνης. Ήταν χαρούμενη σαν μικρό παιδί και περήφανη για το δημιούργημα της.

Τελικά, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, στολίστηκαν και οι δυο μαντήλες στο σπίτι μας, αυτή με τα παγώνια στον κεντρικό στυλο και εκείνη με τα αγριοπουλια στον διπλανό.

Η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή πριν τριάντα χρόνια, αλλά ακόμα θυμάμαι τη χαρά στα μάτια της. Κάποιες νύχτες ακούω ένα παράξενο θόρυβο μέσα στο καρπαθικο σπίτι μας. Σκέφτομαι πως ισως τα αγριοπουλια και τα παγώνια βγαίνουν από τις μαντήλες και πετούν μέσα στο σπίτι!

Από την ανάρτηση της κας Σοφίας Παράσχου Χατζηδημητρίου

31.7.2023

Καρπαθιακα Νέα