Ο σχεδόν ανύπαρκτος ρόλος της γυναίκας στην εξέλιξη της Καρπάθου

Ο σχεδόν ανύπαρκτος ρόλος της γυναίκας στην εξέλιξη της Καρπάθου

 Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία της Καρπάθου χρειάζεται να μελετηθεί με σοβαρότητα. Μακριά από στερεότυπα χρειάζεται να τοποθετηθούν σε εντελώς διαφορετικές βάσεις οι σχέσεις των δύο φύλων κι αυτό να γίνει από το πιο μικρό κύτταρο, την οικογένεια, έπειτα το σχολείο. Είναι αναγκαίο να επανεκπαιδευτούμε.

Έχει μεγάλη αξία να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία σε επίπεδο συμμετοχής των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές 2019 εκλέχτηκαν μόνον δύο γυναίκες στους 21 δημοτικούς συμβούλους! Η Ρηγοπούλα – Φιλλιπούση Καλή (Δημ. Παράταξη “ΝΕΑ ΠΝΟΗ”) και η Φελλούζη Ευαγγελία (Δημ. Παράταξη “Α.Π.Ε.Κ.”) Εξίσου τραγικά τα πράγματα και στις 9 τοπικές κοινότητες και τη μια δημοτική κοινότητα. Εκεί έχουμε μόνο μια γυναίκα! Την Ευγενία Καμαράτου, στις Πύλες. Όχι βέβαια ότι τα πράγματα στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι καλύτερα. Μόλις 20% είναι το ποσοστό γυναικών στη Βουλή ενώ μετράμε 19 γυναίκες στους 332 δημάρχους της χώρας κ μόνο μια περιφερειάρχη!

Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο η προσωπική άποψη του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και άλλο τα ευρήματα τα οποία είναι αδιάψευστα. Αν εξαιρέσουμε την Έπαρχο Καρπάθου, κ. Πόπη Νικολαϊδου, συναντάμε ελάχιστες γυναίκες να συμμετέχουν και να έχουν λόγο στις καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του νησιού. Η υποαντιπροσώπευση των γυναικών είναι στοιχείο της πατριαρχικής μας κουλτούρας και της σταθερής αναπαραγωγής στερεοτύπων. “Δεν βρίσκουμε γυναίκες για να συμμετέχουν” είναι το σταθερό μόνιμο μότο. Ωστόσο αυτό δεν είναι παρά ένα χοντρό ψέμα. Είναι επακόλουθο το ότι τις ψάχνουν για να συμμετέχουν και να κλείσουν τους συνδυασμούς και όχι από αληθινό ενδιαφέρον στις ικανότητες που έχει η κάθε μια από αυτές.

Αν και υπερηφανεύομαστε για το διαχρονικό ρόλο της Καρπαθιάς γυναίκας την θέλουμε αναγκαστικά σιωπηλή, μάνα, υποτακτική στο σπίτι να μεγαλώνει παιδιά ή γενικότερα σε ρόλους που επιλέγει και εγκρίνει η πατριαρχεία. Όταν μια γυναίκα λέει κάτι, αντί να ακούσουμε αυτό που λέει όπως θα κάναμε με έναν άντρα, αυτόματα  μπαίνει ένα φίλτρο ακριβώς επειδή αυτή που το λέει είναι γυναίκα! Κι είναι αλλιώς στα Πηγάδια και ακόμη χειρότερα στα μικρά χωριά της Καρπάθου.

Δείτε τι συμβαίνει σήμερα μέσα στον δήμο Καρπάθου. Ακόμη και η επιτροπή ισότητας δε δούλεψε ποτέ και παραμένει σταθαρά απαξιωμένη και… out of order! Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ο  Πρόεδρος αυτής της επιτροπής ήταν… άντρας!

Πόσες γυναικείες απόψεις ακούσαμε για το σχεδιαζόμενο λιμάνι της Καρπάθου; Πόσες γυναίκες μίλησαν για τον προϋπολογισμό 2023 του Δήμου; Τι άποψη έχουν οι γυναίκες για τη βία και το φαινόμενο των ναρκωτικών στην Κάρπαθο; Για τα δρομολόγια της άγονης; Η μήπως για την τουριστική εξέλιξη του τόπου; Θαρρείς ότι ζουν στο νησί ελάχιστες γυναίκες. Ωστόσο τα ποσοστά δείχνουν να είναι περισσότερες!

Συχνότατα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ακυρώσαμε τις κινήσεις πολλών αντρών, έχουμε παγώσει τις φωνές τους. Ωστόσο επιμένουμε να στερούμε το μέλλον του τόπου και βαδίζουμε στα ίδια θλιβερά ή καλύτερα τραγικά πατήματα του παρελθόντος.

Μιλάμε για ποσόστωση στη συμμετοχή των εκλογών, ευτυχώς κι αυτή. Σκεφτείτε ότι μόλις το 1864, η αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα. Εξήντα δύο χρόνια αργότερα, το 1926 σε νομοθετικό διάταγμα περί Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπεται (άρθρο 196 παρ. 2) ότι με Διάταγμα μπορεί να παραχωρηθεί «δικαίωμα ψήφου κατά τας δημοτικάς εκλογάς εις τας γυναίκας» (ΦΕΚ 316/18.9.1926). Πλήρες δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές εκλογές για τις γυναίκες έχουμε το 1952. Ενώ το 2008  καθιερώθηκε, στις Εθνικές Εκλογές, για πρώτη φορά η λυτρωτική ποσόστωση (από την ιστορική αναδρομή της κας Ζαχαρένια (Ρένια) Δρόσου Καμηλάκη).

Οι άνδρες σε κεντρικούς ρόλους, διαχρονικά έχουν αποδείξει σε πολλές στιγμές την παταγώδη αποτυχία τους, ωστόσο επιμένουν στην υποτιθέμενη ηγετική παρουσία! Δεν είναι απίστευτο;

Τη λύση δίνει η ίδια η εποχή μας. Να μιλήσουν οι γυναίκες που το επιθυμούν ανοιχτά, όλες οι γυναίκες, να διεκδικήσουν, η γυναίκα έχει το προβάδισμα. Αν επιθυμούμε με ειλικρίνεια την εξέλιξη της κοινωνίας πρέπει τώρα να ανοίξουν τα μάτια και τα μυαλά μας. Τουλάχιστον να μην επαναλάβουμε τα στείρα πρότυπα της πατριαρχείας πάνω στα παιδιά μας.

φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη

Μανώλης Δημελλάς

23.3.2023

Καρπαθιακά Νέα