Τεχνητή νοημοσύνη: Μανιφέστο υποψηφίου Δημάρχου της Καρπάθου

Τεχνητή νοημοσύνη: Μανιφέστο υποψηφίου Δημάρχου της Καρπάθου

Το chatGPT και ποιο συγκεκριμένα το εξελιγμένο μοντέλο GPT-4 May 24 version της OpenAI μας δίνει απαντήσεις και προτάσεις για τον δήμαρχο της Καρπάθου!

Το GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) είναι η τέταρτη γενιά ενός μεγάλου πολυτροπικού μοντέλου γλώσσας που δημιουργήθηκε από την OpenAI. Κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου 2023 και είναι διαθέσιμο μέσω API και για χρήστες ChatGPT Plus

Ο συνεργάτης μας, καθηγητής κ.Νικος Σάββας, ζήτησε από το μοντέλο να του γράψει ένα μανιφέστο για έναν υποψήφιο δήμαρχο στις ερχόμενες εκλογές στην Κάρπαθο.


**ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ**

1. **Ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας**:

Η τοπική μας οικονομία είναι ζωτικής σημασίας για την Κάρπαθο. Ως δήμαρχος, δεσμεύομαι να αυξήσω τη χρηματοδότηση για την τουριστική διαφήμιση και να παράσχω επιδοτήσεις και δάνεια στις τοπικές επιχειρήσεις για βελτιώσεις και επέκταση. Πέραν αυτού, θα προωθήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την εγκατάσταση νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων.

2. **Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς**:

Η κληρονομιά και οι παραδόσεις μας είναι η καρδιά και η ψυχή μας. Δεσμεύομαι να εισάγω ένα σχέδιο διατήρησης του πολιτισμού που θα προστατεύσει τα μνημεία μας, τις παραδόσεις μας και τη γλώσσα μας. Αυτό περιλαμβάνει χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαίδευση στα σχολεία μας και υποστήριξη των παραδοσιακών βιομηχανιών.

3. **Ανάπτυξη του Τουρισμού**:

Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός συνεισφέρων στην οικονομία μας και θα διασφαλίσω ότι θα προωθηθεί και θα ενισχυθεί. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για τους επισκέπτες, την προώθηση του βιώσιμου και οικολογικού τουρισμού και τη διασφάλιση ότι η Κάρπαθος θα προβάλλεται ως πρωταρχικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

4. **Προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης**: Στην πορεία μας προς την ευημερία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξή μας είναι βιώσιμη. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση λύσεων καθαρής ενέργειας, την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων και τη διασφάλιση ότι όλα τα νέα έργα κατασκευής θα συμμορφώνονται με τις οικολογικές αρχές.

5. **Βελτίωση των Δημοσίων Υπηρεσιών**: Δεσμεύομαι να βελτιώσω τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των κατοίκων. Αυτό περιλαμβάνει την αποτελεσματική διάθεση των αποβλήτων, τη συντήρηση των δρόμων και των δημοσίων χώρων, την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και τη διασφάλιση ότι τα σχολεία μας παρέχουν εξαιρετική εκπαίδευση.

6. **Ανάπτυξη των Υποδομών**:

Δεσμεύομαι να βελτιώσω την υποδομή μας με τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δρόμων μας, των λιμανιών και των δημόσιων εγκαταστάσεων.

7. **Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης**:

Η κοινότητά μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας. Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, νιώθουν ότι συμμετέχουν, είναι ακούγονται και υποστηρίζονται. Θα χρηματοδοτήσουμε κοινοτικά έργα και εκδηλώσεις που ενισχύουν την ενότητα και γιορτάζουν την ποικιλομορφία μας.

8. **Προώθηση της Διαφάνειας και της Ευθύνης**:

Ως δήμαρχός σας, θα προωθήσω τη διαφάνεια και την ευθύνη. Πιστεύω ότι οι δημόσιοι αξιωματούχοι πρέπει να εξυπηρετούν τις κοινότητές τους με ακεραιότητα και ανοιχτότητα. Υπόσχομαι να διατηρήσω ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με όλους τους κατοίκους και να παρέχω τακτικές ενημερώσεις για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του δήμου.

Μαζί, θα χτίσουμε μια ευημερούσα, βιώσιμη  Κάρπαθο. Θα αγαπήσουμε και θα γιορτάσουμε την μοναδική μας ταυτότητα, ενώ θα κοιτάζουμε προς ένα φωτεινό και συναρπαστικό μέλλον. Ζητώ την ψήφο σας όχι για το προσωπικό μου όφελος, αλλά για την πρόοδο του αγαπημένου μας νησιού, της Καρπάθου


 

Η τεχνητή νοημοσύνη πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία δεν είναι άλλη από τον ChatGPT, την πλέον προηγμένη γενερατική μοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Μετά από εκτεταμένη εκπαίδευση σε τεράστια ποσότητα κειμένων, ο ChatGPT έχει την ικανότητα να δημιουργήσει συνεκτικά κείμενα σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Όταν ζητήθηκε να γράψει ένα μανιφέστο για έναν υποψήφιο δήμαρχο της Καρπάθου, ο ChatGPT άντλησε από τη γνώση που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του για την ελληνική γλώσσα, την πολιτική, την κοινωνική κατάσταση, τις αξίες και τις προτεραιότητες που είναι σημαντικές για τους κατοίκους της Καρπάθου. Ενσωμάτωσε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει ένα μανιφέστο που θα αντανακλούσε τις αξίες, τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του υποψηφίου και των εκλογέων του.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, παρά την εκπληκτική του ικανότητα να δημιουργεί φαινομενικά συνεκτικά και αξιόπιστα κείμενα, ο ChatGPT δεν έχει προσωπικά αισθήματα, απόψεις ή προτιμήσεις. Οι δημιουργίες του αντικατοπτρίζουν τις πληροφορίες που έχει μάθει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, όχι προσωπικές πεποιθήσεις ή προκαταλήψεις.

Νίκος Σάββας 

Professor of Management Science and Operations; Chair, Management Science and Operations Faculty

MA MPhil PhD (Cambridge)

14.7.2023

Καρπαθιακα Νέα