Τι γίνεται με το κτήριο του πρώην Κέντρου Υγείας; Αστυνομία, κέντρο ηλικιωμένων ή μήπως Μουσείο;

Τι γίνεται με το κτήριο του πρώην Κέντρου Υγείας; Αστυνομία, κέντρο ηλικιωμένων ή μήπως Μουσείο;

Σε άλλους τόπους αν υπήρχε ένα κτήριο ελεύθερο, στην καρδιά της πόλης, οι αρχές θα είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή και θα είχαν φροντίσει να αλλάξει χαρακτήρα. Αυτά αλλού, όχι στην Κάρπαθο. Ο λόγος για το πρώην κτήριο του Κέντρου Υγείας, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης έχει μεγάλο κήπο κι όμως παραμένει στα αζήτητα!

Αυτές τις ημέρες μαθαίνουμε ότι υπάρχει κινητικότητα στον Δήμο για αυτό το θέμα και μάλιστα υπάρχουν αρκετοί «μνηστήρες» που το διεκδικούν.

Έχουν ακουστεί η μεταφορά του ΕΠΑΛ, που ακυρώθηκε νωρίς, ο Στρατός με μετατροπή σε λέσχη αλλά και χώρους φιλοξενίας και πιο πρόσφατα ακόμη και η Αστυνομία, ωστόσο επιθυμία αρκετών δημοτών της Καρπάθου είναι η δημιουργία ενός κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων (πρόταση της ΠΑΝ-ΚΕΠΑ).

Η τοπική κοινότητα πρώτη από όλους έδειξε το ενδιαφέρον της και μάλιστα ψήφισε και πρότεινε τη δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού όμως με το «Κονάκι» που επιτέλους λειτούργησε επανήλθε στο προσκήνιο η σκέψη του Προέδρου Γιώργου Χατζηκουτσού για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ολοκληρωμένου Μουσείου που θα αλλάξει χαρακτήρα και ύφος στην περιοχή.

Πρέπει να αναφέρουμε πάντως ότι ο  Θεοδόσης Μαστρομηνάς ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ανοιχτά υποστηρίζοντας ότι σε εκείνο το κτήριο πρέπει να μεταφερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου.

Κι ερχόμαστε στην ουσία του θέματος. Γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμη από τη δημοτική αρχή αυτό το θέμα;

Ακόμη κι αν η Αστυνομία, με την αλλαγή σε υποδιεύθυνση, το έχει μεγαλύτερη ανάγκη, πρέπει με κάποιο τρόπο να το μάθει η κοινωνία και να πεισθεί για την αναγκαιότητα.  Όσο για τους κατοίκους, που διεκδικούν χώρο για ηλικιωμένους, δεν έχουν καθόλου άδικο! Aφού ήδη η κοινωνία του νησιού είναι γερασμένη και επιβάλλεται ουσιαστική μέριμνα από τη δημοτική αρχή που μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει σχεδόν τίποτε στην τρίτη ηλικία.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαστρομηνάς η συζήτηση για τη μετατροπή του κτηρίου του Κέντρου Υγείας ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, δηλαδή από τότε που το μακροχρόνιο αίτημα των Καρπάθιων για δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου, μετά από δυναμικές λαϊκές κινητοποιησεις, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την ένταξη του αιτήματος στο προγραμμα ΕΣΠΑ και εφ’ όσον είχε ήδη επιστραφεί ενα κομμάτι της γης των Καρπαθίων από την Εκκλησία (Μητρόπολη Καρπαθου-Κασου).

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρομηνά  «η πρόταση μετατροπής του κτηρίου σε Αρχαιολογικο/Ιστορικό Μουσειο αντάξιο του αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας, ενδείκνυται και λόγω τοποθεσίας πάνω και δίπλα σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο (που μέχρι τώρα έχει αφεθεί στην τύχη του) αλλά και λόγω του ότι θα ωφελήσει το σύνολο της Κοινωνίας σαν σημαντικός πόλος πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής αναβάθμισης και ανάπτυξης του Ακριτικού και Ιστορικού Νησιού μας! Ας σκεφθούμε επίσης τον εμπλουτισμό του με την επιστροφή εκθεμάτων που ευρίσκονται σε άλλα Μουσεία τόσο του Εξωτερικού όσο και του Εσωτερικού!

Με ένα τέτοιο Μουσείο θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με καλύτερα επιχειρήματα αλλά και επιτυχία τον επαναπατρισμό των “εξόριστων” αλλά αναπόσπαστων τμημάτων της ιστορίας μας!

Όπως, επίσης, θα μπορούσαμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλα εκθέματα, που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτα ή θαμμένα στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και περιμένουν ανυπόμονα την ανάδειξη και προβολή τους».

 

Μήπως είναι η ώρα ν ανοίξει αυτό το θέμα;

 

Μανώλης Δημελλάς

12.10.2022

Καρπαθιακά Νέα