Όταν βούλιαξαν το ΕΒΡΟΣ στα Νότια της Καρπάθου

Όταν βούλιαξαν το ΕΒΡΟΣ στα Νότια της Καρπάθου

του Μανώλη Δημελλά

Η ιστορία για ακόμη πλοίο που πεθαίνει. Μα είναι συγκλονιστική η τελευταία του φωτογραφία, τόσο που δύσκολα μας αφήνει αδιάφορους. Το τέλος του ΕΒΡΟΣ γράφτηκε τον περασμένου Ιούνιο, στα πλαίσια άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, κάπου Νότια της Καρπάθου, το πλοίο έγινε στόχος και χτυπήθηκε με πυραύλους από φρεγάτα, υποβρύχιο, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ανδριώτης δημοσιογράφος Διαμαντής Μπασάντης έχει γράψει στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ:

Το τέλος της ζωής ενός πλοίου είναι πάντα θλιβερό! Είτε από γηρατειά, είτε από δυστύχημα, είτε από εγκατάλειψη παραδομένο στην σκουριά. Ένα βαπόρι μέχρι την ύστατη του στιγμή έχει τη δική του ιστορία και προσφορά.

Εγώ πάλι θα συμπληρώσω ότι τα βαπόρια έχουν κάτι από τη βαριά σκιά των μοναχικών φτωχών ανθρώπων, που καθώς φεύγουν τα νιάτα, αγριεύουν, ασχημαίνουν, χάνουν όλο τον κόσμο γύρω τους.

Το πλοίο ήταν το Μ/Π ΕΒΡΟΣ και είχε ναυπηγηθεί από την εταιρία ANCIENS CHANTIER DUBIGEONOCIETE ANOMYMEDES.

Καθελκύστηκε στις 31 Ιανουαρίου 1956 στην πόλη Nantes της Γαλλίας, είχε 80 μέτρα μήκος και 11,96 πλάτος, φορούσε μηχανή Diesel 6SD60 3.300 HP.

Πρώτο όνομα AMALTHEE, στη συνέχεια, το 1960, αγοράστηκε από το Γερμανικό Ναυτικό και  του δόθηκε το όνομα SCHWARZWALD.

Από το Ελληνικό Ναυτικό παρελήφθη στις 2 Ιουνίου 1976 στο Wilhelmshaven από τον Πλωτάρχη Α. Κανδαλέπα και έγινε το ΕΒΡΟΣ.

Το πλοίο ήταν κατασκευασμένο για μεταφορές πυρομαχικών και άλλων σχετικών φορτίων. Παροπλίστηκε σε ηλικία 53 ετών, στις 2 Απριλίου 2009.

Το περασμένο Ιούνιο το πλοίο τραβήχτηκε Νότια της Καρπάθου και εκεί χρησιμοποιήθηκε ως στόχος πολεμικών πλοίων.

Οι βολές προς το πλοίο περιλάμβαναν εκτοξεύσεις Κατευθυνόμενων Βλημάτων από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τορπίλης μάχης από υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.

Το ένα από τα υποβρύχια ΤΥΡΕ 214 – κλάσης «Παπανικολής» ΠΙΠΙΝΟΣ S121, έστειλε τορπίλη, τη στιγμή που η φρεγάτα Λήμνος εκτόξευε πύραυλο Sea Sparrow, το Hellfire έσταζε φωτιά από ελικόπτερο Aegan Hawk και ένα F-16 Block 52+ έριχνε 2 AGM 65 Maverick.