Trap μουσική, πόσο αποδεκτή μπορεί να είναι;

Trap μουσική, πόσο αποδεκτή μπορεί να είναι;

γράφει ο Βασίλης Διακοβασίλης

Είναι αλήθεια ότι μια εγγραφή σχετική με την μουσική trap, ήθελα από καιρό να την κάνω. Δεν είναι η μουσική που ακούω (εννοείται), είναι όμως η αγαπημένη της πιτσιρικαρίας.

Από το Δημοτικό ως το Λύκειο, σε ορισμένες περιπτώσεις και ακόμη μεγαλύτερων. greek_trap Είχα ενδοιασμούς όμως διότι σκεφτόμουν το κυνηγητό της ροκ στην πατρίδα της δεκαετίες τους 60′ και 70′ από συντηρητικούς κύκλους της εκκλησίας, κλπ, που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι στίχοι της έχουν σατανιστικό λόγο, ότι διέφθειραν τη νεολαία κι άλλα ευτράπελα. Εδώ όμως, σίγουρα πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Κι όταν η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων αναγκάστηκε να σχολιάσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι αυτού του είδους, θεώρησα ότι έπρεπε κι εγώ να γράψω επιτέλους γι΄ αυτό το θέμα. Λέει η κ. Συρεγγέλα στην ανακοίνωση της: “Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κάθε μέσο που αναπαράγει βία, σεξιστικά πρότυπα και έμφυλες διακρίσεις που υποβαθμίζουν τη θέση των γυναικών. Η προβολή τέτοιων στερεοτύπων μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν για την κοινωνία, ειδικά όταν γίνεται από μέσα που έχουν πρόσβαση παιδιά. …

” Η trap αρέσει για τον ρυθμό της, τα beat όπως λένε, για τον ιδιαίτερο μουσικό χρονισμό, για τις φωνητικές εναλλαγές, μέχρι εδώ δεν μπορείς να πεις ότι έχεις κάποια αντίρρηση. Οι στίχοι όμως είναι άκρως προβληματικοί.

Επιθετικούς τους χαρακτηρίζουν, σε απλά ελληνικά θα έλεγα ότι μιλάνε για όπλα, ναρκωτικά, ισχυρά και πλούσια αρσενικά και αντικείμενα-υποδεέστερα θηλυκά, στίχοι που εκθειάζουν τους αοιδούς για την παραβατική συμπεριφορά τους, που έχουν κερδίζει όμως την επιτυχία (δεν ξέρω για την ευτυχία) και όλοι οι υπόλοιποι τους ζηλεύουν.

Αρέσουν, διότι οι νεαροί άρρενες φαντασιώνονται ότι θα τους μοιάσουν – χρήματα πολλά, γκόμενες στη σειρά, δύναμη στην πιάτσα. Αδυνατώ όμως να καταλάβω έναν ώριμο στο μυαλό εικοσάρι, να προσπερνά όλον τον λεκτικό οχετό, που μας γυρίζει στην εποχή των δεινοσαύρων, για να ονειρευτεί ότι έχει Chinchilla (ακριβή γούνα από τρωκτικά), ότι ονομάζει την κοπέλα του που@@@, ότι έχει χρήματα διότι είναι dealer (Ναρκωτικών), ότι θα τον φωνάζουν papi chulo (λαικιστή; παιδαρά), με FLG (οπλοπολυβόλο) και Ο.44 (σαραντα-τεσσάρι περίστροφο) και τη δική του G63 ( βαρύ τζιπ της Μερσέντες).

Να προσπερνά στίχους όπως αυτούς του τραγουδιού με τον τίτλο Chinchilla του Snik: Έχω πάρει στη πουτ@@@ μου chinchilla Bitches μας κοιτάνε, θέλουν να φάνε τον πο@@@ Κούνα τη κωλ@@@ σου mami, ξέρει πώς το κάνει (Uh)Τη ρίχνω στο κρεβάτι, λέω “άνοιξε σουσάμι” (Yeah)Φωνάζει σαν τρελή, θα μας ακούσουνε στον Άρη (Prr)Μπαίνω μέσα της κι αμέσως γίνεται τσουνάμι, yeah (Pow)Πουτ@@@ δεν τις αγαπώ (No-no)Διψάνε οι βρωμ@@@ που δεν έχουνε ευρώ (Ha)Μ’ ένα φιλί νομίζει ότι θα την παντρευτώΜόλις γά@@@ τη γκόμενα ενός rapperΜη με κάνεις να γαμ@@@ άλλη μία Θα με άφηνε “ξερό” αν ήξερα και κάποια νεαρή που να “συμπάσχει” με τους παραπάνω στίχους και λογικές. όχι ότι δεν ακούνε, αλλά μάλλον δεν έχουν ακόμη την νοητική ωριμότητα να αντιληφθούν τι ακούνε. Δεν μπορεί να είναι “αυτό”, το όνειρο των σημερινών νέων. Δεν θέλω μα πιστέψω ότι γαλουχούνται με τέτοιους στίχους.

Ίσως είναι κάποια μόδα, που θα περάσει όπως τόσες άλλες. Ή πάλι τα trap τραγούδια αντικατοπτρίζουν την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, που εμείς αδυνατούμε να δούμε, έτσι λένε κάποιοι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι. Τι λέω εγώ; Κάποιοι καλλιτέχνες της εποχής, εκμεταλλευόμενοι την πνευματική ένδεια που δυστυχώς υπάρχει σε μεγάλο μέρος της νεολαίας μας, βρήκαν έναν ωραίο τρόπο να κονομάνε στην πλάτη αυτών και των γονιών τους, που τους κάνουν τα χατίρια. Και οι “υπεύθυνοι” γονείς δεν έχουν τη δύναμη, να κάνουν μια απλή συζήτηση με τα παιδιά τους, να τους εξηγήσουν με απλά λόγια, τι λένε οι στίχοι που ακούν και αν πράγματι θέλουν να γίνουν όπως οι trap τραγουδιστές ευαγγελίζονται.Για την περιέργεια και μόνο σας παραθέτω ολόκληρους τους στίχους παρακάτω.

Δικό σας:Huh, Fly Lo gang huhChinchilla (Yeah-yeah, chinchilla, chinchilla)Yeah, yeah, yeah, yeahΈχω money, έχω drugs, είμαι dealer (Είμαι dealer)Έχω πάρει στη πουτ@@@ μου chinchilla (Chinchilla)Yeah-yeah-yeah-yeah-yeah-yeah (Ayy-ayy)Bitches μας κοιτάνε, θέλουν να φάνε τον πο@@@Σκάνε στο τραπέζι μου, φωνάζω “papi chulo” (Yeah)15 μπουκάλια στοιβάζουμε, είναι βουνό (Woo)Πίσω τα αμάξια μου, της μοιάζουνε σαν UFO, yeah (Uh)FLG on top (On top)Σκάμε μες τον χώρο κι όλοι μένουν παγωτό (Pow-pow)Ξέρουνε οι φλώροι, κουβαλάμε τα .44 (Pow-pow-pow-pow)Του πιάνουμε τα πόδια, τον πετάω στον ΚηφισόΚούνα τη κωλ@@@ σου mami, ξέρει πώς το κάνει (Uh)Τη ρίχνω στο κρεβάτι, λέω “άνοιξε σουσάμι” (Yeah)Φωνάζει σαν τρελή, θα μας ακούσουνε στον Άρη (Prr)Μπαίνω μέσα της κι αμέσως γίνεται τσουνάμι, yeah (Pow)Enemies on lock (On lock)Πουτ@@@ δεν τις αγαπώ (No-no)Διψάνε οι βρωμ@@@ που δεν έχουνε ευρώ (Ha)Μ’ ένα φιλί νομίζει ότι θα την παντρευτώΒάλ’ το να πέσουν τα ηχείαΜεθυσμένος στα βραβεία μες στο G63 (Woo)Μόλις γά@@@ τη γκόμενα ενός rapperΜη με κάνεις να γαμ@@@ άλλη μίαEnеmies on lock, 5 χρόνια σας γα@@@ non-stopΈχω 30 στο Glock και 50 μάγκες που δίνουνε κόκα στο block (Pow)Αλλάζω φώτα στην πισίνα μουΓάμ@ τους λαϊκούς, δε βγαίνεις βόλτα στην Αθήνα μουΡωτήσανε πως έβγαζα το μήνα μουΧορεύαν τα Pyrex μες στην κουζίνα μουATH no go κάνε μαλα@@@ θα γνωρίσεις το ΘεόΠεταλούδες στα doors, βαράμε τα drones από τα Avеntadors

Πηγή diakovasilis.blogspot.gr