Εικονική περιήγηση (virtual tour ) στον Ι.Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Βωλάδος

Εικονική περιήγηση (virtual tour ) στον Ι.Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Βωλάδος
Ο κεντρικός Ιερός Ναός Βωλαδος Καρπάθου, αφιερωμένος στην Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Πλαγιά (εκ της τοποθεσίας του χωριού στην πλαγιά του βουνού; εκ του επιθετικού προσδιορισμού της εικόνος της Παναγίας στο Τέμπλο ως “Πελαγία” (του πελαγους );), ανηγέρθη μεταξύ 1850-1880 , βασιλικού αρχιτεκτονικού βυζαντινού ρυθμού άνευ τρούλου και φιλοξενεί πλήθος παλαιών φορητών βυζαντινών εικόνων (1781,1852,1880 και άλλες του 20ου αιώνα) και άλλων εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Η παλαιά φορητή εικόνα της Παναγίας στο Τέμπλο του Ι. Ναού φέρει την επιγραφή “Μήτηρ Θεού η Πελαγία”. Πρόκειται για επενδεδυμένη με ασημένιο “πουκάμισο” εικόνα και αγιογραφημένα μόνο τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού.
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση πρόσφυγες την έφεραν από το Κουσάντασι της Μ. Ασίας , γεγονός το οποία δικαιολογεί και την ονομασία της , “Πελαγία” = η προστάτιδα του πελάγους (Αιγαίο). Σημειωτέον ότι πολλοί Βωλαδιωτες κατά τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα δούλευαν ως τεχνίτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα παράλια της Μ. Ασίας.
Αρχικά ο Ιερός Ναός είχε ένα μικρό καμπαναριό, αλλά το 1952 τα αδέλφια Φαναράκη απο την Χάλκη κατασκεύασαν το σημερινό καμπαναριό, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και είναι σημείο αναφοράς για όλους τους Βωλαδιώτες.
Κατασκευή της εικονικής περιήγησης από τον κ. Μιχάλη Η. Ζερβουδάκη.

Πατήστε τον σύνδεσμο για να ξεκινήσετε την περιήγηση:

https://360.zervudakis.de/voladas/