Ο σπουδαίος Μιχάλης Ζωγραφίδης και η αδελφότητα Ολυμπιτών "Δήμητρα", στο Μέγαρο Μουσικής, στην παράσταση "Oι λύρες της στεριάς και της θάλασσας"

Ο σπουδαίος Μιχάλης Ζωγραφίδης και η αδελφότητα Ολυμπιτών "Δήμητρα", στο Μέγαρο Μουσικής, στην παράσταση "Oι λύρες της στεριάς και της θάλασσας"

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας σε περιοχές του Ελληνισμού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες.

Τα ελληνικά λαϊκά όργανα με δοξάρι αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια, «αδέρφια και ξαδέρφια», προγόνους του βιολιού που ήρθε στην Ελλάδα τον 18ο αι. και τελικά επικράτησε. Μα ο παλιός είναι αλλιώς!

Οι λύρες έχουν άλλη δύναμη, ξέχωρη γοητεία. Κρατάνε ακόμα τον ήχο τον αρχέγονο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας, σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη εξακολουθούν να αντιστέκονται στην παντοδυναμία του βιολιού.

Κάθε τόπος έχει τη λύρα του, με το δικό της σχήμα και την κατασκευή της, το κούρδισμα, την τεχνική παιξίματος, καθώς και το ξεχωριστό ρεπερτόριο με τα τραγούδια και τους χορούς να μπλέκονται με τους παλιούς «χαβάδες».

Οι λύρες του Ελληνισμού, της θάλασσας και της στεριάς. Σε Βορρά, Νότο κι Ανατολή… Σαν ένα πολύχρωμο γοητευτικό μωσαϊκό:

Οι λύρες του Αιγαίου (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Λήμνος), οι λύρες της Μακεδονίας (Δράμα), της Θράκης (Αναστενάρηδες), οι λύρες του Πόντου (κεμεντζές) και της Καππαδοκίας (κεμανές) καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της πολίτικης λύρας από την
Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.

Ελάτε να τις ακούσουμε, να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Ελάτε στο ταξίδι μας, με λύρες και δοξάρια!

Μια δοξαριά Ελλάδα!

Συντελεστές

Συμμετέχουν: η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και οι εξαιρετικοί λυράρηδες Γιάννης Κλαδάκης (λύρα Ρόδου), Μιχάλης Ζωγραφίδης (λύρα Καρπάθου), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα Λέρου), Μανώλης Μπουνταλάκης (λύρα Κρήτης), Ηλίας Υφαντίδης (κεμεντζές, λύρα Πόντου), Γιώργος Κοντογιάννης (πολίτικη λύρα), Σταύρος Νικολαΐδης (λύρα Ικαρίας), Γιώργος Κοχλιός (λύρα Λήμνου), Νίκος Ζεδαμάνης και Αντρέας Ρέγγης (λύρα Μακεδονίας) και Σπύρος Κούκος (λύρα Θράκης).

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία»(επιμέλεια: Βασίλης Καρφής-Μαρία Ζιάκα), της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης).
Έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, παρουσίαση | Λάμπρος Λιάβας
Επιμέλεια προβολών | Γρηγόρης Φιλίδης
Επιμέλεια ήχου | Μιχάλης Αλεξάκης
Επιμέλεια φωτισμού | Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Συντελεστές

Συμμετέχουν: η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και οι εξαιρετικοί λυράρηδες Γιάννης Κλαδάκης (λύρα Ρόδου), Μιχάλης Ζωγραφίδης (λύρα Καρπάθου), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα Λέρου), Μανώλης Μπουνταλάκης (λύρα Κρήτης), Ηλίας Υφαντίδης (κεμεντζές, λύρα Πόντου), Γιώργος Κοντογιάννης(πολίτικη λύρα), Σταύρος Νικολαΐδης (λύρα Ικαρίας), Γιώργος Κοχλιός (λύρα Λήμνου), Νίκος Ζεδαμάνης και Αντρέας Ρέγγης (λύρα Μακεδονίας) και Σπύρος Κούκος (λύρα Θράκης).

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής-Μαρία Ζιάκα), της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης).

Έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, παρουσίαση | Λάμπρος Λιάβας

Επιμέλεια προβολών | Γρηγόρης Φιλίδης

Επιμέλεια ήχου | Μιχάλης Αλεξάκης

Επιμέλεια φωτισμού | Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Τιμές εισιτηρίων

7,50 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 10 15 20 25 € 30 € 35 €

Διάρκεια

2 ώρες και 30 λεπτά (με διάλειμμα)

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.megaron.gr/metraprolipsiskatatoucovid-19-stomegaromousikisathinon/

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall