Δήλωση Δημήτρη Γάκη για την 77η επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου

Δήλωση Δημήτρη Γάκη για την 77η επέτειο της Επανάστασης της Καρπάθου

 Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου, σε δηλώσεις του για την επέτειο της επανάστασης για την απελευθέρωση της Καρπάθου στις 5 Οκτωβρίου 1944, εξήρε τον ηρωϊσμό και τους αγώνες των νησιωτών ενάντια στο φασισμό και υπογράμμισε το σεβασμό που έχουμε όλοι μας απέναντι στις θυσίες των Καρπαθίων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Δωδεκανήσου.

«Σήμερα, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα ημέρα ευθύνης για όλους μας. Ο χρόνος δεν μπορεί να επισκιάσει ούτε τη μνήμη μας, ούτε την κοινή μας ευθύνη για δράση απέναντι στο φασισμό, το νέο-ναζισμό και την ξενοφοβία, για την ελευθερία και την προάσπιση της Δημοκρατίας. Ο ξεσηκωμός όλων των Καρπαθίων έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας μας. Είναι μια Επανάσταση βγαλμένη από τα αγριόμορφα ψηλά βουνά της Καρπάθου όπου και σήμερα αν τα διαβείς νιώθεις την παλικάρια, την αγωνιστικότητα και το πάθος των Καρπαθίων για λευτεριά, για δικαιοσύνη, για Δημοκρατία, για ήττα του φασισμού, για Ελλάδα. Ψηλά από το βράχο των Μενετών στάλθηκε σε όλα τα Δωδεκάνησα το μήνυμα της μεγάλης απελευθερωτικής επανάστασης:

“Ως εδώ. Λευτεριά τώρα. Θάνατος στο φασισμό “

και από την Αρκάσα τα κύματα της θάλασσας ανέλαβαν την μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα έκαναν το πρώτο βήμα ενσωμάτωσης τους με τη μητέρα πατρίδα.

Και σήμερα 77 χρόνια μετά η Κάρπαθος συνεχίζει να στέλνει το δικό της μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος στην καρδιά, στην ψυχή και στο μυαλό των Ελλήνων για φασιστικές ιδέες. Στέλνει ένα μήνυμα να ξεκινήσει μια δημοκρατική προοδευτική πανστρατιά για την οριστική ήττα του ναζισμού που προσπαθεί και πάλι να σηκώσει κεφάλι.

Τα αίτια που προκαλούν την άνοδο τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις ισχυρές θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, με συνεχή αγώνα για την εξάλειψη των έντονων οικονομικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, μακριά από αμφισβητήσεις και αμφιβολίες. Καθιστώντας τις αλήθειες του παρελθόντος σύμμαχο απέναντι σ’ ένα δύσκολο μέλλον. Δημήτρης Γάκης