Επιστολή Νίκου Νιότη στην Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα", για το ελαιοτριβείο της Ολύμπου

Επιστολή Νίκου Νιότη στην Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα", για το ελαιοτριβείο της Ολύμπου

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι,

Παραθέτουμε γραπτή επιστολή που λάβαμε από το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ολύμπου Νιοτή Νίκο, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία ανάδειξης του νέου ΔΣ θα πραγματοποιηθεί με τις αρχαιρεσίες που έχουν οριστεί για το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Πριν από πέντε χρόνια αναλάβαμε τη διοίκηση του αγροτικού συνεταιρισμού Ολύμπου, θέλοντας να διαχειριστούμε και να διατηρήσουμε την περιουσία και τις πολυετείς υπηρεσίες που παρείχε στους συμπατριώτες μας, αναβαθμίζοντας τες ταυτόχρονα σε έναν τόπο πλούσιο, παραγωγικό αλλά και δύσβατο συνάμα, όπως είναι η γενέτειρά μας Όλυμπος.

Αναφορικά με το ελαιοτριβείο της Ολύμπου, αφιερώθηκαν πολλές ώρες προσωπικής εργασίας από τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ και από τους αρχιεργάτες, οι οποίοι το δούλεψαν αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να μπορέσει να μπει σε λειτουργία, καταβάλλοντας διαρκείς προσπάθειες αναβάθμισης κάθε χρόνο, από το διαθέσιμο αποθεματικό του συνεταιρισμού, αλλά και με προσωπικά έξοδα των μελών του ΔΣ. Πιο συγκεκριμένα προβήκαμε στις παρακάτω ενέργειες :

➢ Φέραμε ειδικό συνεργείο από την Πάτρα, για να διορθώσουμε μεγάλα και βαριά μοτέρ.

➢ Πήραμε ψηφιακή ζυγαριά, ώστε ο υπολογισμός να γίνεται σε επίπεδο γραμμαρίου.

➢ Βάλαμε σε λειτουργία την ζυγαριά του ελαιοκάρπου.

➢ Αγοράσαμε ειδικό λογιστικό πρόγραμμα ελαιοτριβείου, για τον ακριβέστερο υπολογισμό των ποσοτήτων.

Δυστυχώς καθότι το ελαιοτριβείο είναι ουσιαστικά μια παραγωγική μονάδα του πρωτογενούς τομέα με ακριβά και εξειδικευμένα ανταλλακτικά και μηχανήματα, η παλαιότητα των υπαρχόντων δεν μας επέτρεψε να φέρουμε τα επιθυμητά για όλους αποτελέσματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ταμείο που παραλάβαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν της τάξεως των 1.300€, ενώ υπήρχε άμεσο χρέος προς τη ΔΕΗ 5.500€.

Όλα τα άτομα που εργάστηκαν στο ελαιοτριβείο, είχαν την απαιτούμενη τεχνογνωσία μέσα από διάφορες ειδικότητες και έτσι μπόρεσαν και με την συνεργασία των μελών του ΔΣ να φέρουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα εις πέρας το έργο της μονάδας.

Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ελαιοτριβείο μας για να γίνει λειτουργικό χρειάζονται να δαπανηθούν περίπου 10.000€. Δεν γίνεται να συνεχίσει να λειτουργεί πλέον με “πατέντες”.

Όποιος έχει εργαστεί σε ελαιοτριβείο μπορεί να καταλάβει το βάρος που σηκώνει το διοικητικό συμβούλιο του αγροτικού συνεταιρισμού που το διαχειρίζεται και ο αρχιεργάτης που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του. Το συναίσθημα του άγχους και του φόβου είναι καθημερινό σε μια τέτοια διαχείριση, μήπως κάποιο από τα μηχανήματα από τη γραμμή παραγωγής υποστεί απρόβλεπτη βλάβη και έτσι αναγκαστούμε να αφήσουμε τους κόπους κάποιου συγχωριανού να πάνε χαμένοι ή να προκληθεί κάποιο εργατικό ατύχημα την στιγμή της παραγωγικής διαδικασίας.

Σχετικά με το θέμα της πώλησης του ελαιολάδου από το συνεταιρισμό, αυτό όπως αποδείχτηκε είναι πολύ δύσκολο να διοχετευτεί στην εγχώρια αγορά. Το λάδι που αντιστοιχεί κάθε χρόνο στον συνεταιρισμό μας είναι περίπου ένας με δύο τόνους, γεγονός που δεν συμφέρει κάποια μεγάλη εταιρεία του χώρου να προβεί στην αγορά του, κυρίως λόγω του μεταφορικού κόστους. Επιπλέον ασύμφορη διαμορφώνεται και η διάθεση του ελαιολάδου μας στην τοπική αγορά του νησιού, αφού το προϊόν καταλήγει να έχει ακριβή τιμή, λόγω του ότι επιβαρύνεται με ΦΠΑ, κατά την πώληση του. Έτσι το όποιο κέρδος θα προέκυπτε για τον αγροτικό συνεταιρισμό από την πώληση του τελικά δεν υφίσταται, ενώ το λάδι καταλήγει να παραμένει αδιάθετο στα βαρέλια της μονάδας.

Η σημερινή εικόνα του συνεταιρισμού είναι καθαρή από φορολογικής και ασφαλιστικής πλευράς καθώς και αναφορικά με τα χρέη προς τρίτους. Αυτή η επιτυχία επήλθε με πολύωρη εργασία και αφοσίωση από κάποια μέλη του συμβουλίου μας. Οι συνεταιριστικές εταιρείες χρήζουν από τα μέλη των συμβουλίων τους να αφιερώνουν αρκετό χρόνο καθημερινά καθώς και να απασχολούν επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό ώστε να λειτουργήσουν εύρυθμα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Προκηρύσσοντας τις προβλεπόμενες αρχαιρεσίες το φετινό Πάσχα, όπως ορίζεται νομοθετικά μετά το πέρας της τετραετίας, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν συμμετέχοντες ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των πέντε ατόμων που ορίζονται για την κατάρτιση του ΔΣ.

Κλείνοντας ως ύστατη προσπάθεια για αυτόν τον πολύπαθο και έρημο τόπο, προβαίνουμε σε αυτήν την γραπτή δημόσια ανακοίνωση μέσω της επίσημης σελίδας της Αδελφότητας μας στην Αττική «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», καλώντας σε βοήθεια και συμμετοχή στις επικείμενες αρχαιρεσίες του συνεταιρισμού, όποιων συμπατριωτών μας μπορούν να την παρέχουν και να τον υπηρετήσουν.

Για να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δύσκολη προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής. Κατά το αρχείο ρητό λοιπόν :

«Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα»

Εκ μέρους του Δ.Σ. του αγροτικού συνεταιρισμού Ολύμπου Καρπάθου.

Ο αγρότηςΝιοτής Νικόλαος