«Πως θα πετύχετε στις ρέστωραντ-μπίζνες», το ξεχασμένο best seller του Μάκη Ρήγα

«Πως θα πετύχετε στις ρέστωραντ-μπίζνες», το ξεχασμένο best seller του Μάκη Ρήγα

«….Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε στις παραμονές μιας επανάστασης στις διατροφές. Το έτος 2025 η διατροφή μας θα γίνεται με ειδικές πρωτείνες. Αυτές θα περιέχουν το κρεας μας που θα είναι στη γεύση βοδινό, χοιρινό ή κοτόπουλο. Προς το τέλος του αιώνα ίσως δεν θα χρειάζεται να τρώμε καθόλου κρέας….»

Λοιπόν αυτό που μόλις τώρα διαβάσατε είναι γραμμένο από έναν Καρπάθιο πριν από…42 χρόνια!

Ο Μάκης Ρήγας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάρπαθο μετανάστευσε στην Αμερική και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις εστίασης όμως έχει το ταλέντο ή αν θέλετε το πάθος της γραφής, έτσι το 1978  παρακολουθώντας το κύμα των Ελλήνων, που πάλευε τα εστιατόρια στην Αμερική, αποφάσισε να μελετήσει και να γράψει έναν «μοναδικό οδηγό επιτυχίας» όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο του έργου του.

Εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ ζούσαν 3.000.000 Έλληνες, αρκετοί από αυτούς είχαν αναπτύξει περίπου 7.000 εστιατόρια. Τα «ντάινερς» απασχολούσαν 55.000 εργαζόμενους, είχαν 500.000 καθίσματα και καθημερινά εξυπηρετούσαν 1.500.000 ανθρώπους. Οι μισοί από τους Έλληνες της Νέας Υόρκης δούλευαν σε επιχειρήσεις εστίασης. Βλέποντας όλα αυτά ο Μάκης Ρήγας δεν άργησε να συνδυάσει τις επαγγελματικές γνώσεις του με το μεράκι που ήταν η γραφή. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο «Πως θα πετύχετε στις ρέστωραντ-μπίζνες».

Λίγα χρόνια αργότερα (1982), σε ένα αφιέρωμα από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που αναδημοσίευσε η «Καρπαθιακή Ηχώ» το βιβλίο αναφέρετε ως Best Selllers της εποχής! Και μάλιστα ο τίτλος του άρθρου συμπληρώνεται με την πρόταση: «ένα γλωσσολογικό ντοκουμέντο» γραμμένο από έναν Ελληνοαμερικανό.

Το βιβλίο έχει έκταση 203 σελίδων και χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια:

1.Ιστορική εισαγωγή

2.Φαγητό, α. Μένιου, β. Ποικιλία, γ. Ποτά

3.Ρεστοράν α. Ταξινόμηση, β. Τοποθεσία και διάκοσμο

4.Προσωπικότητα α. Διεύθυνση, β. Προσωπικό, γ. Πελατεία

5.Διαχείριση. Α. Έλεγχος κόστους και αγορά τροφίμων, β. Άλλα έξοδα, γ. Λογιστικά-Φορολογικά-Αγοροπωλησία

Πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του ο Μάκης Ρήγας πέτυχε τον στόχο, πρώτα για την πετυχημένη σύλληψη, την αναγκαιότητα να γράψει το βιβλίο κι έπειτα για το εξαιρετικά δουλεμένο περιεχόμενο που ακόμη και σήμερα σχεδόν 50 χρόνια από τότε και μπορεί άνετα να διαβαστεί και να δώσει γνώση σε κάθε ενδιαφερόμενο!

Του Μανώλη Δημελλά

28.12.2022

Καρπαθιακά Νέα