Πρόταση ανακήρυξης Δ. Διακομιχάλη σε Επίτιμο Δημότη Καρπάθου από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου

Πρόταση ανακήρυξης Δ. Διακομιχάλη σε Επίτιμο Δημότη Καρπάθου από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την ανακήρυξη του, Ολυμπίτικης καταγωγής, επί δεκαπενταετία Δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Ελευθ. Διακομιχάλη σε Επίτιμο Δημότη Καρπάθου!

 


Ο Δημήτρης Διακομιχάλης γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1951 όπου και έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια.

Σπούδασε στη Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Τορίνο. Αποφοίτησε με Άριστα το 1975, ενώ στα χρόνια των σπουδών του υπήρξε παράλληλα συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Ιταλίας. Ακολούθως υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού ως έφεδρος αξιωματικός.

Αρχικά δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Αθήνα και στην Κάλυμνο. Στο χώρο της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίστηκε στις δημοτικές εκλογές του 1982, οπότε και εκλέχτηκε πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος. Στις Δημοτικές Εκλογές του 1986, επαναλαμβάνει την επιτυχία του δημιουργώντας πρωτοφανές ρεκόρ, καθώς εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος στη Δωδεκάνησο, σε απόλυτους αριθμούς.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων το έτος 1983 και Αντιδήμαρχος την χρονική περίοδο 1983 – 1988, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να συνεχίσει ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος. Υπήρξε επιλαχών Βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογικές αναμετρήσεις Νοεμβρίου του 1989, Απριλίου του 1990 και Οκτωβρίου του 1993.

Τον Οκτώβριο του 1994, εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Καλυμνίων ως επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “Αγώνας για την Κάλυμνο μας”, συγκεντρώνοντας το 60% στις προτιμήσεις των Καλυμνίων ψηφοφόρων. Επανεξελέγη Δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998. Διετέλεσε επίσης Δήμαρχος Καλυμνίων την τετραετία 2010-2014 ενώ εκλέχτηκε Δήμαρχος για τέταρτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2019 και εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση αυτή έως σήμερα.

Η οικογένεια Διακομιχάλη είναι αμιγώς Ολυμπίτικης καταγωγής και μετανάστευσε στην Κάλυμνο στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Δεν ξέχασε ποτέ τις Καρπαθιακές της καταβολές στις οποίες οι απόγονοι της εξακολουθούν με υπερηφάνεια να αναφέρονται ως σήμερα.

Τα μέλη της οικογένειας Διακομιχάλη τίμησαν για γενιές το όνομα της Ολύμπου και της Καρπάθου γενικότερα στην Κάλυμνο και έτσι δικαιολογημένα ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλίας Βασ. Παπαηλίας εισηγήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιό του την κατάθεση αιτήματος για την ανακήρυξη του Δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Ελευθ. Διακομιχάλη ως Επίτιμου Δημότη Καρπάθου. Κατά τη Συνεδρίαση του Οργάνου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στην Όλυμπο, το σύνολο των Μελών του ενέκρινε με ομοφωνία την κατατεθείσα πρόταση.

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη σχετική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου στην οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση, που αισιοδοξούμε ότι θα κάνει ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου.

Γ. Ν. Τσ.

7.10.2022

Καρπαθιακά Νέα