Σήμερα Ψυχοσάββατο της Πίστης

Σήμερα Ψυχοσάββατο της Πίστης

Όλα ασπρόμαυρα, άσπρα για κείνους που πομείναν ζωγραφιές, σκονισμένες στατικές φωτογραφίες.
Μαύρα για μας που αναπνέουμε, ακόμη, προχωράμε σε χρόνους δύσκολους, σε καιρούς που η πίστη γράφεται στο κατακάθι ενός πικρού τέλος.
Ανήσυχος στο ξύπνημα, η βιαστική καμπάνα θερίζει τις τελευταίες ράπες του ονείρου.  Ήταν και η νύχτα που με θόρυβο το πορτοκαλί του φεγγαριού έχυνε το δάκρυ μέσα στην θάλασσα, μια μαύρη σιωπηλή, σχεδόν ακίνητη γυναίκα ήταν εχθές η θάλασσα.
Στο βήμα πάνω, τα λόγια βγαίνουν αχώνευτα, οι χθεσινοβραδινές στιγμές μπλέκουν με τις εικόνες μνήμης των νεκρών.
Είναι που τριγυρνούν ψυχές στο κατόπι μου. Μοναχά αυτές πια τρεκλίζουν στα στενά.
Το μικρό χωριό, η Μενετές τραβά, ρουφά άπληστα τον ήλιο, εκείνος πάλι απλόχερα χαρίζει ανάσες ζωής στο άγονο, στην παρθένα πέτρα.
Ανεβαίνω τις σκάλες, μόνιμα νομίζω, μα στην αλήθεια, πως γίνεται νάναι μια περίεργη κάθοδος  όλος αυτός ο δρόμος.
Στην είσοδο λιγοστές μαυροφόρες, μανάδες, φέρνουν το σταυρωμένο στάρι, το μίγμα με την ζάχαρη που γλυκαίνει την ανημπόρια, φέρνει την μνήμη στα κολασμένα χρώματα, κάνει το δέρμα να ανατριχιάζει, να ξεσηκώνονται οι γερασμένες θύμισες στην τελευταία του άκρη.
Η εκκλησιά γεμίζει, ένας κόσμος που αναζητά ελπίδα να πιαστεί, να κρατηθεί, να μην πνιγεί στον στιγμιαίο εφιάλτη του. Φιλά σταυρούς, εικόνες, Άγιους που κράτησαν μόνο μια μέρα για δικιά τους. Όμως η έλλειψη δεν είναι στο παρόν είναι που απολείπει το παρελθόν από το μέλλον.
Είναι που έφυγε χωρίς ένα γιατί, ξανοίχτηκε σε κείνα τα στενά, που χέρια δεν αγγίζουν και αν ποτέ φτάσεις εκεί μόνο ένα κάντρωμα θα μείνει, θα στέκεις μέσα στο πλαίσιο, χωρίς κινήσεις, δίχως λέξεις και με συναίσθημα την μνήμη. Στα σίγουρα φονιά θα λένε το χρόνο σ’ άλλα μέρη.
Δεν κρατά αυτή η λειτουργία, ούτε ο παπάς κάνει το κάλεσμα του προσμονή. Ονόματα που στου κεριού την φλόγα σβήνουν και δίνουν στους υπόλοιπους μια φωτεινή ματαιότητα του τώρα.
Ζάχαρη, αλεύρι και σιτάρι. Είναι τα κόλλυβα γλυκά για συχωρέσεις και να συχωρεθείς. Οι αμαρτίες πολλές κι ο χρόνος πάντα, μα πάντα στλιπνός, μαύρος, και λίγος.

του Μανώλη Δημελλά