Νίκος Γ. Μαστροπαύλος: Φαγητό και Τέχνη, οι δύο πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος: Φαγητό και Τέχνη, οι δύο πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου

 

Ανάρτηση του Νίκου Μαστροπαύλου

Η προσπάθεια της εξασφάλισης του επιούσιου, είναι, εν τέλει, τρόπος ζωής και πολιτισμός.

Οι μέθοδοι που επιλέξαμε να εξασφαλίσουμε τη τροφή μας, μας έκανε – μόλις πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια – ανθρώπους, δηλαδή νοήμονα όντα που κέρδισαν το προνόμιο να δημιουργούν νέες ιδέες, και να μην περιορίζονται σε αυτές που είχαν ήδη εντυπωθεί γενετικά στα χρωμοσώματά τους.

Οι νέες ιδέες σχηματίζονται κατ’ αρχάς στο νου ως σκέψη και υπάρχουν ως φαντασίες. Η δημιουργία στο νου άυλων εικόνων επέκεινα της πραγματικότητας, ήταν από τα πιο σπουδαία άλματα προς την εξανθρώπιση. Κι η Τέχνη είναι άσκηση φαντασίας – άρα πρωταρχικό γνώρισμα της ανθρώπινης υπόστασης – πριν υπάρξει η κατασκευή της πραγματικής εικόνας.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, από τις 14:30 έως τις 15:30 θα μιλήσουμε μαζί με την επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη και θα συζητήσουμε με τους ακροατές για την αρχέγονη αλχημεία της τροφής και της Τέχνης, στους κόλπους της έκθεσης «Για ένα πιάτο φαΐ», στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), στο κλείσιμο της ανεξάρτητης φουάρ Τέχνης «Platforms», στην οποία συμμετέχουν 62 πλατφόρμες από 26 χώρες με 900 καλλιτέχνες.

Η πιατέλα με τα μπαρμπούνια σαβόρι είναι της ζωγράφου Ειρήνης Ηλιοπούλου και παρουσιάζεται στην έκθεση «Για ένα πιάτο φαΐ».